От х:

Днес в x:

Общинското данъчно погна заведения за 8-годишни дългове

Голяма част от съдържателите на заведения в Хасково подскочиха тези дни, след като получиха уведомления за доброволно изплащане на дебели задължения по таксата за третиране на отпадъци. Сумата по т.нар. такса „рециклиране“ на практика не е голяма и се определя от броя на местата - 5 лева годишно за място в заведението. Дълговете им обаче са натрупани от 2010 година насам и с лихвите са вече солидно разходно перо в бизнеса им в момента. Така например за главница от 100 лева за 2010 година, общо дължимата сума с лихвите към днешна дата е станала почти двойна - близо 170 лева.

Повечето от бизнесмените обясниха,че са заборчняли към общинската каса, защото не  са знаели, че изобщо дължат такава такса, понеже преди я плащали заедно с патентния данък. През 2010 обаче тази такса е извадена от патента и се дължи отделно.

“Не сме длъжни да уведомяваме собствениците за промените по принцип, а освен това тези конкретно са от доста години“, контрира общинският данъчен шеф Румен Тинчев. “Няма как да си работил 8 година в сферата и да не знаеш какво дължиш”, категоричен е той. И добавя: крайно време е да се разбере, че като граждани на тази община, както имаме права, така имаме и задължения, които трябва да спазваме.

Той коментира, че има собственици на заведения, които не дължат и стотинка, а в графата на длъжниците има и по-едри , и по-дребни бизнесмени. Обаче не отрича, че акцията за ваденето на скелети от общинския данъчен гардероб e свързана и с опасенията, които изрази още в началото на годината, че общинският бюджет за 2018 може да се издъни заради високите ставки за собствените приходи, които Общинските съветници гласуваха. „Въпреки че ще направим всичко възможно да изпълним заложеното, не съм убеден, че ще успеем. Една чаша може да бъде напълнена толкова, колкото помества, няма как да поеме повече“, коментира в началото на февруари Румен Тинчев, а за ситуацията сега: В момента просто си вършим работата!

Той припомни, че длъжниците могат да ползват опцията за разсрочено плащане, като 30 % от натрупания дълг трябва да бъде издължен накуп.

Той посочи, че на някои са опростени и дълговете, които влизат в обсега на 5-годишната давност.

Длъжниците обаче контрират с въпросите: Защо 10 години никой не ни е търсил тези задължения, включително и през 2017 година? И кой ще плати опростените заради давността суми?

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

  • 1
    Гр
    Гражданин
    37 -3
    09:45, 1 юли 2018
    А "компетентният" Тинчев дали знае, че има 5-годишна давност? Боже, опази ни от такива "специалисти".
  • 2
    Ай
    айсиктир
    14 -1
    09:49, 1 юли 2018
    Пет лева на година.
  • 3
    Да
    данъчен
    26 -3
    10:30, 1 юли 2018
    Ако знаеше нямаше да кара да издават актове с 10-годишна абсолютна давност,които после да падат в съда!! Даже и там се очудват на това.Плаче за проверка от прокуратурата...
  • 4
    Ди
    директор
    15 0
    13:24, 1 юли 2018
    Хасково.нет защо триете коментарии? Той не е от вашите...
  • 5
    Гр
    Гражданин
    17 0
    14:18, 1 юли 2018
    Тинчев посочи, че "на някои са опростени тези задължения, които влизат в обсега на 5 годишната давност". (прочети по-горе в статията).Кои са тези някои ( явно негови съпартийци от ГЕРБ), при положение, ме същият този "компетентен специалист" иска да търси тези суми от другите 8 години назад. Това е човек без необходимото образование, опит и квалификация, "специалист", който дори не знае, че има 5 годишен давностен срок. Затова сме на туй дередже, защото ни управляват такива некомпетентни хора като този човечец - Тинчев.
    • Jo
      John
      5 -1
      14:51, 1 юли 2018
      само комисия към президента може да опрощава публични задължения, някой се мисли за велик, или пък красимира се излага за пореден път...
  • 6
    Jo
    John
    6 -1
    14:42, 1 юли 2018
    събирате такса, а съдовете за разделно събиране се броят на пръсти, а даже не са разположени до обектите, които я плащат!
  • 7
    Не
    Незапознат
    14 0
    15:01, 1 юли 2018
    А-аа-а!Данъчни!Трябваше ли точно в неделя да четем за държавни хрантутници които когато яйцето им дойде на гъза да се чудят на кого да го натресат?Това не е упрек за статията.По скоро въпросът ми е реторичен.Това племе от чешити от какъвто и вид да са винаги е едно и също.Само че този път и аз съм изненадан от заспалоста им.Абсурдната дрямка обзела ги потънат ли в креслата си.Не знам пишещи машини ли използват,моливи или пък с пера пишат на папируси но във всеки случай не и компютри макар и да ги имат.Не знам какъв тъпанар данъчен трябва да си за да смяташ дължимата сума с лихвите от 2010г. до сега!Колкото откъсан или по точно незаинтересуван за работата трябва да си за да не чуеш машинката която е на бюрото на всеки от този сорт която е умна и малко предин да изтече 5 годишната давност започва да мяука?Да не говорим че още преди това трябва да се изпратят предупреждения към длъжника за данъчното му задължение.Тази мърда или неговите служители не са длъжни да уведомяват за промените но са длъжни да го правят има ли натрупано данъчно задължение.Крайно време е да разбере че като шеф ако си гледаше работата всеки щеше да си знае правата и изпълнява задълженията.А не когато се появи дупка във бюджета на юруш като мародери да се гледа как да се запълни
  • 8
    78
    7878788888..............
    14 0
    17:10, 1 юли 2018
    "Крайно време е" общината да разбере, че като събира данъци, гражданите трябва да получават съответните грижи! Живея в зона 1, плащам съответни данъци, а улицата от 1977 г не е асфалтирана и е дупка до дупка от аварии на В и К. Кой ще се грижи за нашите къщи, които канализациите рушат? От 30 години не е направено нищо, за да се промени начинът на събиране на сметта; не се грижите за дърветата по улиците, а трябва да ви уведомяваме и все такива. Градът не е само пред общината. И, още нещо, длъжни сте да уведомявате или да изисквате деклариране на собственост, за да ви се плащат данъци. Като събирате такси за рециклиране, къде ви е уреден редът за събиране на отпадъците за рециклиране? Стига с този социализъм: "длъжни сте"!
  • 9
    Ба
    БАЙ УЙ
    6 0
    22:12, 1 юли 2018
    Ами аз ако те изненадам изодзадзе без предупреждение ти как ще се чустваш..
Последни новини