От х:

Днес в x:

Ударно строят джамия. По две кражби на ден в хасковско. Преглед на регионалния печат

"Апаши правят по два удара дневно"-чело на "Хасковска Марица". От началото на месец март до сега са станали 27 кражби и един грабеж. От тях са разкрити 16. Задигат от машинно масло до бира. Възраста на крадците също пада-вече се краде масирано и в училище. 5 случая на кражби на скъпи телефони и пари бяха отчетени в хасковската Езикова гимназия. Училището е опасано с камери но и те не помагат. Сега ще се взимат още камери. Що се отнася до разкриването на кражбите-полицията се оправя с половината случаи, а спрямо деца не могат да бъдат приложени полицейски методи.

Че се краде безнаказано и то в големи размери, личи и от следващото заглавие: "20 ужилени от пощаджийка със 100 хил.лв". В продължение на 16 години хасковлийката Антония Парашева въртяла парите на клиенти, дадени и за да бъдат вкарани във влогове на местна банка. Антония подправяла документи, прехвърляла пари от една в друга сметка и междувременно си харчела за себе си. Вероятно ще и бъде повдигнато обвинение за извършване на банкова дейност без разрешение. Наказанието е от 5 до 10 години затвор и от 5 до 10 хил лв глоба. В същото време 20-на от хасковско са "глобени" с повече от 100 бона, а животът им без пари в тази държава, ще е повече от затвор.

"Връзват НАП и автобусните билети". Според готвени изменения в закона за автобусните превози, при междуградски, междуселищни и международни линии, ще се издават билети от фискални устройства, които също трябва да бъдат електронно свързани със системата на НАПР. Добрата новина е, че няма да бъде пипнато правото да се пътува с карта.

"МБАЛ "Света Екатерина иска корекция на бюджета" водещо на стр. 2. Димитровградското лечебното заведение не е съгласно с лимита от 653 хил лв за тримесечие, твърди че е заработило повече. Ще се настоява за увеличение на парите от Здравната Каса.

Касата стана като дойна крава-всеки иска да я издои под предтекс, че пие повече мляко.

"Продажбите продължават да падат" тема на броя настр.4-та. Въпреки "грандиозните" намаления в магазините, никой не купува и търговците един през друг фалират. Хората се ограничават до най-необходимото и подходящо за сезона. Въпреки че сега могат да се открият много евтини зимни боти и якета, малцина са тези дето дават пари за нещо което могат да носят чак следващата зима. Оборотни са най-вече парцалките, както ги наричат в статията, дето стрували по 7-18 лв и якета за 25. Подобно било положението и в хранителните магазини-взима се само най-необходимото.

Ситуацията много напомня наказателен картон за родния търговец. Смятайте колко трябва да му е надценката за да сваля цените на дрехи и обувки с над 50 %. Вярно е, че хората нямат пари, но българският търговец не обича да продава на загуба, май религията не му го позволява. Въпреки кризата в търсенето на жилища например, предлагането на ново строителство не е паднало под 1000 лв на квадратен метър, ако и повечето апартаменти да стоят празни.

Заключението на коментара към статията е " Много регулатори, високи сметки, калпави стоки". с няколко примера-поскъпва вода дето не става за пиене, прескъп ток който едва плащаме, яйца и месо дето все по-малко стават годни за консумация. В същото време заплатите са "замръзнали".

"Джамията в Шишманово готова до 1 година"-чело на "Новинар юг". От няколко дни започна наливането на основите на нова джамия в харманлийското село Шишманово. Трябвало да бъде готова до 1 година, казва районният мюфтия  Басри Еминефенди. Джамията е на площ от 140 кв.на два етажа с високо минаре. Всички необходими пари за новия храм са събрани от волни пожертвования на живеещите в селото и околните села. С тази в Шишманово, Джамиите в областта стават 42. Любопитна е строителната "програма" на мюфтийството за последната година. През 2010-та са завършени мюсюлмански храмове в Долно Черковище и Войводово. През 2011-та бе обновена голямата джамия в село Колец община Минерални бани. 

За този период едва ли можем да си спомним една ремонтирана църква.

"Вулкан осъди митницата за 15.8 бона акциз" водещо на крими страницата. Това са пари които митницата отказала да възстанови за закупена от Вулкан електроенергия за производство на цимент. По решение на Хасковският административен съд  Агенция Митници трябва да плати и разноските по делото в размер на 1250 лв.

"По 200 на ден се редят в данъчното за минус 5 %" Става дума за местното данъчно, където се внасят данък сгради, такса смет и данък МПС. Отстъпката се дава ако си внесеш накуп данъците до 2-ри май.

В Първо вътрешно-късметлии, първокурснички на визитация" водещо на втора страница. Сестрите от възстановения медицински колеж били на практика в Първо вътрешно отделение на хасковската болница. Според ръководството на ВУЗ-а, 50 % от обучението на бъдещите медицински сестри ще е клинична практика. Вчера младите девойчета мереха кръвно и температура.

"Пари и скъпи телефони чезнат в Езиковата, купуват още 6 камери". Кражбите станали в последните две седмици, като се касае за три отделни един от друг случая. Потърпевши са деца от 9, 10 и 11 клас. Откраднати са суми от по 10, 40 и 60 лв както и мобилни телефони един от които на стойност много стотици левове. Училището закупува незебавно още 6 към 14-те налични камери, за по стриктен контрол.

"Кат: Караш 4 пъти без колан-тръгваш пеш". Освен глобата от 50 лв ако шофираш без колан, следва и отнемане на 8 контролни точки от талона. След 4 подобни провинения не остават точки и съответно тръгваш пеш. Другото често нарушение според катаджиите е каране без необходимите документи на автомобила. Обяснението било, че някои хасковлии карали по няколко коли и в бързината забравяли да вземат документите за съответното возило.

Това бе по-интересното от местната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини