От х:

Днес в x:

Година след Черния Великден: Виновните ненаказани, съучастниците-незаровени

Симеоновград днес се събра на бдение

Близо година след Черния Великден, който затри 6-ма младежи от Симеоновград, нищо не се е променило. Това установиха днес симеоновградчани събрали се на мълчаливо бдение в памет на 6-те си убити деца навръх Великден миналата година. Виновниците/почернените родители ги наричат убийци/ са ненаказани, а съубийците, дупките по фаталната улица Съединение си стоят незаровени. Отсечката продължава да се използва ударно-това е част от транспортен коридор №5, който стига чак до Северна България. И днес по него пъплеха коли и тирове, разминавайки се на сантиметри с бордюрите на тесния тротоар. По който във фаталната нощ на 23-ти срещу 24-ти април миналата година, вървяха Красимир, Мелин, Трифон, Гошо, Яница, Евгени, за да отидат на църква. Така и стигат-по осеяният с кратери път лети със 136 км/час колата на Живко Желев шофирана от братовчед му Данаил Георгиев. Опелът им излита от пътя и убива на място децата. И двамата в колата са били пияни.

Тъжната равносметка за почернените родители ,е че година по-късно няма нито възмездие, нито някакъв напредък. Двамата братовчеди са в съда, като адвокатите им се опитват с процедурни хватки да ги оневинят по най-тежките обвинения, например, че са били пияни. Въпреки многото обещания на политици, кметове и депутати, и квадратен сантиметър от пътя убиец не е ремонтиран. По дупките днес можеше да се кара с не-повече от 20 км/час. Всяко засилване, дори до законните в града 50 км /час, вещае нов „Черен Великден/.

Освен паметта на своите рожби, Симеоновградчани почита и стотиците прегазвани ежегодно по пътищата на България. Мълчаливи бдения бяха организирани в повечето големи градове на България. По най-общи статистики, за последните 10 години, шофьори-убийци са затрили 9 000/ девет хиляди!/ души. Това е град с размерите на цял Симеоновград, че и повече.

Към тъгата на почернените родители от града на Марица се присъедини и Йорданка Колева. Нейната 17 годишна дъщеря Даяна бе прегазена от неопитен шофьор, докато си седяла на пейка във вечерта на 29-ти юли 2011-та година. Убиецът и е 18 годишен младеж, който бил шофьор едва от три месеца, но това не му попречило да надуе с огромна скорост колата по улиците на село Знаменосец, общ. Раднево. Драмата на Йорданка е, че тя и нейната дъщеря от 10 години живеят в Испания. Връщали се в България само за летните ваканции, при баба и дядо насело. И както се оказало и за фаталната среща с бронята на някакъв наш, български комплексар. Месеци след инцидента, на младежът дори не му била отнета книжката, споделя през сълзи Йорданка. Делото по убийството пък още не е започнало.

Звучи ли ви познато? Това все пак е България. Където подобни неща започват да звучат и нормално.

Г.Христов

Съученици и приятели на убитите деца
Младата кръв на България изтича по пътищата
Дупките стоят

Йорданка/ в средата/ се върнала в България за да загуби дъщеря си. До нея е бащата на загиналия в Черния Великден Трифон
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини