От х:

Днес в x:

Бойкот! Шоколадови яйца за Великден. Преглед на регионалния печат

"Бойкот! Шоколадови яйца за Великден" заглавие от страниците на вестник "Хасковска Марица". Група хасковлии организирали във Фейсбук инициатива, да не се купуват и ядат яйца за Великден. Вместо това да се купуват шоколадови. Идеята е скъпите яйца, които гонят половин лев, да се вмиришат в търговската мрежа и покажат на безскруполните търговци, че няма да допуснем безгласно да ни съдирът "и последната кожа" от гърба. Към групата в социалната мрежа вече се присъединиха стотици от цялата страна.

Само за няколко седмици, яйцата скочиха от 22 стотинки на 40 стотинки и продължават да растат. Причината била в европейска директива за отглеждане на "щастливи" кокошки-такива които имат повече място в курника.

Никой още не е изчислил с колко това оскъпява продукта, но изискваните 2 кв метра на кокошка едва ли оскъпяват яйцата двойно. Всъщност, по-вероятното е това да е повод да се вдигнат цената на яйцата, защото мнозинството производители не са пипнали своите ферми и единственото с което ще покажат, че спазват директивата е по-високата цена. Като се намесят и прекупвачите, стойността се надува още повече защото става въпрос за "специално" яйце. Някой ако може да обясни защото бабите на село все още произвеждат и продават яйца на 20 и по-малко стотинки. И ако техните яйца са от нещастни кокошки, защо са много по-големи и много по-хубави от "щастливите" им сестри от поточните линии.

"Симеоновград иска затвор за пияните убийци на пътя"-чело. С мирен протест, почернените родители от Симеоновград заявяват, че няма да допуснат готвените промени в наказателния кодекс да са козметични. Обществеността настоява за сурови наказания, защото както се оказва, няма случай шофьор-убиец да е получил максималната присъда от 15 години затвор. Делата се бавят и протакат, накрая присъдите са смешни.

Припомняме, че на миналия Великден в Симеоновград, пияния Данаил Георгиев прегази с колата си 6 деца отиващи на църква.

"По 100 на ден се свързавт с НАП" Ако след две седмици всички търговци не свържат касовите си апарати с електронната система на НАП започват глоби от десетки хиляди левове. Целта на това свързване е да се следят в реално време оборотите на търговците.

"Трябват още 22 хил.да проходи Георги Жеков". Цял Ивайловград събира пари за постардалият в инцидент млад мъж Георги Жеков. Той е обездвижен след падане от 10 метрова скала. Единстевният шанс да проходи отново, е скъпа операция на стойност 60 хил лева. От тях са събрани 38 хиляди. 10 хиляди лева гласува самата община. Още 10 хиляди е дарила ивайловградчанка. Близки на хора от Ивайловград, които работят в Кипър също изпратили лични средства. Организират се благотворителни меропирятия. Парите обаче все още не стигат.

"Пощенска служителка 16 години върти чужди пари" водещо на стр. 3-та. Съдбата на Антония Парашева може  да е сюжет за филм. За ужилените от нея-филм на ужасите. Преди 16 години жената била измамена от мним клиент с 5 хиляди лева. Покрила сумата от влогове на други клиенти. Антония работела в Пощата, но само тя обслужвала разкритото там гише на Пощенска банка. Имала достъп до пари, а клиентите и се доверявали защото била мила любезна и отзивчива. Клиентите и, особено тези от селата и давали пари на ръка за да ги внесе в техните влогове. Тя им изплащала лихви, давала им пари като искали да теглят. Влагането обаче било по-голямо и пирамидата работела. В един момент обаче парите започнали да не достигат защото и самата Антония харчела от тях. През тази година системата рухнала. Изкочили десетки ужилени със суми от десетки хиляди левове. Самата Антония била натопена от колеги.

Интересното е как никой от две сериозни институции, Банка и Поща, не е хванал цаката на далаверата в продължение на 16 години. Интересното е как на човек който работи с пари и хора, не е правена ревизия цели 16 години. Интересното е как само въпросната Антония  е единствената, която имала право да обслужва гишето на пощенска банка. Много интересни работи.

"Спипаха македонец с 3 кила дрога в презервативи"-водещо в "Новинар Юг". Македонецът бил прихванат на Капитан Андреево по маршрут Истанбул-Македония. Дрогата била във фалшив акумулатор. Полицията решила да направи така наречената контролирана пратка и пуснала автомобила. Същевременно били уведомени властите в Скопие. Когато колата пристигнала, били закопчани още 3-ма души от Македония.

"Броят 51 бона на 55 от Бисер и Лешниково". 51 хил лева ще получат 45 стопани от Бисер и 10 от Лешниково за удавените си домашни животни по време на потопа от 6-ти февруари. Обезщетенията ще бъдат изплатени до месец, казват от Държавен фонд земеделие.

"Покрай Бисер забравиха за Лешниково"-обширен материал на 6-та и 7 страница. Златният дъжд и обществено внимание е съсредоточен върху Бисер, но и ма и много други пострадали села. В Лешниково например има 22 засегнати семейства. Едно от тях дори даде жертва-починалият от инфаркт Нанко Райчев. Въпреки че е обещано обезщетение, то още не е пристигнало. Тялото на Нанко стои три дни непогребано заради липса на пари.

"100 на протестно бдение в Симеоновград". Трагедията в Симеоновград отприщи всенародно недоволство от камикадзетата на пътя. С почернените родители от града се свързват десетки семейства от цялата страна, които са дали жертва във войната по пътищата. Всички те настояват за промени в закона и справедливо възмездие.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини