От х:

Днес в x:

Касата одобри мозъчна хирургия в Хасково

В хасковската хирургия вече ще се извършват и мозъчни операции

Хасковската МБАЛ вече ще извършва хирургически интервенции в мозъка, по сключеният в края на миналата седмица договор за клинична пътека със Здравната каса. Свръх-сложните операции ще се извършват в новоразкритото отделение по неврохирургия. На този етап с тези интервенции ще се занимават началникът на отделението д-р Румен Филипов и местният специалист д-р Делчо Каравасилев. Новото отделение ще има право и на още един вид сложни интервенции-гръбначни и гръбначно мозъчни операции.

201 са клиничните пътеки които ще обслужва областната болница през тази година. Това е с 35 повече от миналата, когато областната болница лекуваше по каса 166 болести. Сред новите клинични пътеки са и крайнотърсената от хасковлии поставяне на изкуствена става.. Така наречената алопластика ще е за поставяне на изкуствена тазобедрена и колянна става. Тези манипулации ще се извършват от външни за местната Ортопедия специалисти- софиянците професор Ставрев, доцент Кастелов и шефът на ортопедията в Стара Загора д-р Димитров, с които областната болница има сключени консултански договори.

9 са клиничните пътеки във възстановеното отделение по физиотерапия. Най-често изписваната, е за лечение на скулиоза, иначе казано-гръбначно изкривяване.

Болницата поема ангажимент и по лечение на изключителнто рядката и тежка болест Гилен-Баре. Става въпрос за полиневропатия-дегеративно заболяване на нервите. Пътеката е в ОАИЛ, който между другото е единственото отделение, разполагащо със специалисти и апаратура да кандидатства за университетско, 3-то ниво на компетентност. В интензивното вече работят 13 души. Точно преди година, те бяха 3-ма.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини