От х:

Днес в x:

ГЕРБ-Хасково дава бюджета на Сметната палата

Парите за такса смет предизвикаха бурни дебати на сесията на 24 февруари

Сигнал до Председателя на Сметната палата подаде днес групата общински съветници от ГЕРБ-Хасково, съобщиха от пресцентъра на партията. Сигналът е по повод отчета на бюджета на общината за 2011г. и финансовата рамка за 2012г.

В документа се казва ”Настоящият сигнал до Вас е продиктуван от убеждението на нашата група общински съветници, че в нарушение на Закона за местните данъци и такси част от приходите от такса битови отпадъци за 2011г. не са използвани целево. Според закона такса битови отпадъци не може да бъде използвана за други дейности.

От представения на общинските съветници и приет отчет за бюджета за 2011г е ясно, че към 31 декември 2011, г. от такса смет община Хасково е събрала 6 408 267 лв. За сметосъбиране, извозване и обезвреждане на битовите отпадъци през периода  са похарчени  4 079 738 лв.

Това означава, че местната управа е използвала 2 328 529лв. от приходите за чистота за други дейности, а именно вътрешни заеми по европейски програми. „У нас буди изключително безпокойство фактът, че в бюджета за 2012г. на община Хасково посочената сума от 2 328 529лв. не е отразена в Приложение №6 „План-сметка за приходите и разходите от ТБО (такса битови отпадъци) за 2012г.”. Считаме, че се касае за пренасочване на бюджетни средства, които са използвани не по предназначение.”, пише в сигнала.

Общинските съветници от ГЕРБ настояват председателят на Сметната палата да разпореди одит на отчета за изпълнение на бюджета за 2011 и 2012 на община Хасково по отношение на законосъобразността на определяне, разходване и отчитане на средствата за такса битови отпадъци в общината.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини