От х:

Днес в x:

Шефката на Окръжен съд-Хасково Миглена Тянкова: Въвеждам ред и правила

Новият председател на Окръжен съд Хасково Миглена Тянкова

„Ще променя изцяло начина на управление в целия съдебен район“. Това заяви на пресконференция днес в Хасково новоизбраният председател на Окръжен съд Хасково Миглена Тянкова. На брифинга тя представи пред репортери своята концепция.

Няколко са приоритетите на новия председател – спазване на принципа за случайно разпределение на делата, разглеждането им в разумен срок, публичност на съдебните актове, уеднаквяване на съдебната практика.

„Много са проблемите, повечето то тях са в районните съдилища. Димитровградският съд например има проблем със сградата, която е общинска собственост. Харманлийският пък е на първо място в страната сред районните съдилища по натовареност. До края на март искам да обиколя всички, за да се запозная на място с проблемите и да търсим начини за решаването им“, декларира Тянкова.

„Не мога да се примиря, когато на събрания на съдиите премълчаваме неудобни истини. Още по-малко пък когато говорим откровено неверни неща. Няма никога да се примиря с това и ще се боря докрай за истинско правосъдие“, допълни тя.

Миглена Тянкова припомни, че когато пое ръководството на районния съд в Хасково е имало много забавени с по 10-15 години дела, повечето от тях – за тежки умишлени престъпления като грабежи, изнасилвания. „Нещата влязоха в релси, но това означаваше и образуване на наказателни производства срещу магистрати. Истинските промени винаги предизвикват сериозен отпор, защото всеки трябва да излезе от уютното кътче, в което се е барикадирал. Но това трябва да се случи. Не поемам поста председател на окръжния съд с намерение да водя война срещу някого. Но и не се отказвам, ако такава се обяви срещу мене. Не губя лесно битки“, допълни с усмивка тя.

Двамата заместник-председатели на Окръжния съд – съдиите Георги Гочев и Анна Петкова, са подали оставки. Те отговаряха за двете отделения на съда – гражданско и наказателно. „Ще определя нови заместници, имам идея, но искам първо да чуя предложенията на колегите“, отклони Тянкова въпроса за имената на новите си заместници.

Освободеният от нея пост шеф на районния съд пък се поема от Мария Ангелова. Тя ще изпълнява длъжността временно до провеждане на конкурс.

Разнопосочната съдебна практика, която произведе различни решения по едни и същи казуси, също е голям проблем. Особено по отношение на административния съд, който на практика се явява втора инстанция за районните съдилища и решенията му са окончателни.

„Голям проблем. Ще занимавам с него много инстанции, включително председателя на Върховния административен съд“, отговори Тянкова на въпрос на Haskovo.net за приоритета на европейското законодателство пред националното. По-конкретно за европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. Позовавайки се конвенцията, административният съд в Хасково отмени няколко решения на районните магистрати. За последното – когато бе отменен отказ на районния съд да разгледа глобата от 5000 лева на община Хасково заради незаконни пътни връзки към мотопистата, Haskovo.net писа миналата седмица.

„Ние смятаме, че тази конвенция се отнася за физическите лица, а не за фирмите и юридическите лица. Затова се нарича „конвенция за правата на човека“, обясни Тянкова. Но се съгласи, че различната съдебна практика всъщност убеждава хората, че правосъдието е пристрастно. „Необходимо е тълкувателно решение на Върховния съд, което е задължително за практиката и ще работим това да се случи“, обобщи Миглена Тянкова.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини