От х:

Днес в x:

Стомана Индъстри прави депо за вредни и опасни отпадъци, „ЗАЩИТА“ се обяви против

Против изграждането на Депо за вредни и опасни отпадъци от металургичното производство се обяви Национален синдикат ЗАЩИТА. Планира се депото да е в близост до пречиствателната станция за питейни води на гр.Перник и над най-големия квартал, в който живеят повече от 30 000 души. Във връзка с това Национален синдикат ЗАЩИТА изпрати за втори път писма до Общински съвет Перник, Кмета на ОБщина Перник и Областния управител изразявайки ясно позицията си против изграждането на депото.
Ето и текст ът на писмата:
НАЦИОНАЛЕН СИНДИКАТ "ЗАЩИТА" Областна синдикална организации на Национален синдикат "Защита" - гр. Перник,
Уважаеми господин Председател, госпожо Кмет, господин Областен Управител,
В началото на месец декември 2011г. уведомихме Областния Управител и Кмета на гр.Перник. че до нас е достигнала информация, според която, „Стомана индъстри" АД предвижда изграждането на депо за вредни и опасни отпадъци от металургичното производство в непосредствена близост до пречиствателната станция за питейни води на гр.Перник и над най-големия квартал, в който живеят повече от 30 000 души.
Месец и половина по-късно, от ..Градски вестник" разбираме, че вече действително е депозирано в общинска администрация намерението на ..Стомана Индъстри" АД за изграждането на депото. Имайки предвид тази информация, настояваме за Вашето становище относно изграждането на подобно депо в близост до пречиствателното станция за питейни води на гр.Перник.
Настояваме и да имате предвид, вече заявената от нас категорична позиция против подобни „инвестиции" в живота и здравето на перничани. Зa да осъществява своята дейност ..Стомана Индъстри" АД има вече издадени комплексни разрешителни. До сега. за да работи, очевидно дружеството е отговаряло на условията и изискванията но тези разрешителни, без да е наложително създаването на подобно депо за опадни и вредни отпадъци. В този смисъл е логично да се приеме, че намерението за изграждането на депо на 100 декара площ, е продиктувано от стремежа на дружеството да реализира допълнителни печалби, съхранявайки отпадъците от производството и на други предприятия, в т.ч. и свързани със ..Сгомана Индъстри" АД.
Допълнителни печалби, обаче, от подобни „инвестиции" в живота и здрвето на пернишките граждани не можем да допуснем. Ще предприемем всякакви действия против подобни намерения ще потърсим съдействието на екологични и граждански организации: ще инициираме събирането на подписка сред всички перничани: ще организираме и провеждането на протести, докато не чуем от отговорните органи и институции, че подобно заиграваме с живота и здравето на нас. на нашите деца и родители, няма да бъде допуснато.

Да, ние сме за насърчаването на бизнеса и инвестициите в региона, но не и когато този бизнес и инвестиции са за сметка на здравето на пернишките граждани.
Във връзка с изложеното, предлагаме да бъде осъществена среща с Вас. до 17.02.2012т„ на която да получим по-подробна информация относно намерението на „Стомана Индъстри" АД за изграждането на депо за опасни и вредни отпадъци, както и Вашето становище по този въпрос.
В противен случай, ще бъдем принудени от 20.02.2012г, да призовем пернишката общественост да се включи в организирани от нас протестни действия пред областна и общинска администрации.
С уважение,
Председател на "Защита" Милена Атанасова

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини