От х:

Днес в x:

Истина е : Язовир Елена е проблемен - изпускат го за да не стане беля

Язовирът в Елена наистина прелива

На Елена наистина има проблем. Работи се ударно за да се отвори затлачения преливник на язовира. Това потвърдиха от спасителните служби, мобилизирани в късният следобед днес, да се справят с критичната ситуация на Елена. Водата е започнала да прелива над стената и наистина е отворила дупка в черния път, който е по билото на стената, както е видно от снимките публикувани в haskovo.net. През целия ден днес, различните институции оспорваха истинността им и обвиняваха медиите, че създават паника. Накрая се оказа, че проблем наистина има.

„Нямам никаква представа дали преливника е затлачен от мрежи или от наноси и отпадъци“ обясни шефът на областната пожарна Николай Вълчев. Неговите хора плюс тежка техника, се опитват да изпускат контролирано язовира, преди ситуацията да стане неконтролируема.

Според източници на Haskovo.net, на мястото има към 20 единици тежка техника, багери и фадроми, които работят по стената. По думите на еленци, свързали се с редакцията на Haskovo.net за да потвръдят по-рано пуснатата новина, сега имало представители на всички спасителни служби, плюс техника на НЕК и пътното, които работят за отстраняването на проблема.

Накрая затлачването и проблема бяха потвърдени и от областният управител Ирена Узунова. Според нея то е в резултат от опънати рибарски мрежи закрепени за побити в язовира колове. Безобразието изумило шефът на националните Напоителни системи Георги Харизанов, който отишъл лично на мястото, предизвикан от публикациите в медиите. Харизанов обявил, че това е недопустимо и незабавно разпоредил премахване на мрежите както и разбиването с багер на бетонирания отпреди години главен изпускателен кран на язовира. Нефункционирането му е главна причина за редовно преливане на яз. Елена, дори и в не толкова снежно време като тази зима.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини