От х:

Днес в x:

Държавата и 9 общини в областта учредиха ВиК асоциация

ВиК асоциация, в която участват държавата и 9 общини в областта, бе създадена днес в областната администрация в Хасково. Учредителното събрание бе водено от областния управител Ирена Узунова, присъстваха кметове на общини или техни упълномощени представители.

На събранието бяха разпределени процентите, с които всяка община участва в асоциацията – според броя на жителите. По закон 35 процента има държавата в лицето на областния управител.

Дяловото участие (в проценти) на общините е следното:

Хасково – 34.52

Харманли – 9.15

Любимец – 3.75

Ивайловград – 2.36

Маджарово – 0.61

Минерални бани - 2.16

Свиленград – 8.43

Симеоновград – 3.21

Стамболово – 0.81

Учредената днес ВиК асоциация е юридическо лице. Създаването на такива асоциации е условие на Европейския съюз за финансиране на проекти в сектора.

Всички участващи общини ще трябва да направят отчисления в бюджетите си за новата структура, но по-късно ще стане ясно в какъв размер ще са те. В момента в министерството на регионалното развитие се изработва правилник за работата на ВиК асоциациите.

Новата структура обхваща територията, на която работи държавното водно дружество. След учредяването на асоциацията ВиК Хасково ще бъде само оператор, на който с договор ще бъде възложена експлоатацията на мрежата.

Започва и изработването на генерален план за развитие на водния сектор.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини