От х:

Днес в x:

Няма надежда за грипна ваканция

Без неочаквани ваканции тази година

Грипната вълна която върлува из България очевидно ще подмине Хасково, за пореден път. Градът и областта бяха посочени от Министерството на здравеопазването, като райони с предепидемични стойности, но справка на място показа, че в региона заболеваемостта е изключително ниска и на практика липсва в училища и социални заведения. Иначе влезе ли там, грипът се разпространява като пожар.

180 на 10 000 е заболеваемостта от остри респираторни заболявания в региона. Няма изолиран нито един грипен щам въпреки изпратените 7 проби за изследвания в националната референтна лаборатория. За обявяване на епидемия пък са необходими стойности от 340 заболели на 10 000 души население. „Много сме далече“ обобщиха лаконично от регионалната здравна инспекция които следят „под око“ ситуацията.

Другия индикатор, отсъствията училище, също говори, че грипът е далече. В 3-те най-големи хасковски основни училище, не само че нямаше много болни от грип, ами нямаше изобщо. В "Климент Охридски" информираха че имат най-много по 1-2 деца отсъстващи от клас и то не заради ОРЗ. Там паралелките са пълни до пръсване-25-26 ученици. Същото е положението в най-многобройното основно школо „Христо Смиренски“. „В няколко класа съм влезнал, не съм видял едно отсъстващо дете, камо ли пък заради грип“, обобщи ситуацията и директорът на ОУ „Иван Рилски“ Стоил Стоилов. Дори и в гимназиите няма много отсъстващи, макар по традиция до 10-15 % от списъчния състав на класовете да отсъстват. “Ако това е показател, то в гимназиите са целегодишно болни“ пошегува се преподавател.

Вчера грипна епидемия бе обявена в Самоков, днес в епидемия е пазарджишка област, макар училищата там да не са затворени. Като цяло стойностите на заболелите са ниски, дори и в епидемичните райони.

Според националния епидемиолог д-р Ангел Кунчев, почти няма шанс за национална грипна епидемия. Съответно няма шанс да се случи и любимата за децата грипна ваканция.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини