От х:

Днес в x:

Бил Гейтс подари компютри в Конуш

Възрастни жители на Конуш пред компютрите на Бил Гейтс

Три компютъра, многофункционално устройство и мултимедиен проектор отскоро се намират в библиотеката на читалището в хасковското село Конуш, което бе повод и за малко тържество днес. Техниката пристигна в селото по програма „Глобални библиотеки“, която се финансира от фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“. Регионален координатор на програмата е Тонка Койчева, доскоро шеф на библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково.

„Читалище „Пробуда“ в Конуш е създадено на 25 февруари 1925 година и първата задача на основателите е била библиотеката. В днешната високотехнологична епоха обаче в стария си вариант тя се оказва недостатъчна. Затова кандидатствахме по програмата „Глобални библиотеки“, обясни на събралите се в читалището секретарят на културната институция Тонка Гогова. Тя допълни, че по програмата получават не само техниката, в нея е включено и обучението на библиотекарите и читателите.

Координаторът на програмата Тонка Койчева поздрави конушенци с новата придобивка и подари на библиотеката колекция от книги на Леда Милева, дар от кмета на общината Георги Иванов.

В община Хасково само две читалища са били одобрени по програма „Глобални библиотеки“ - в Конуш и във Въгларово, допълни Койчева.

В конушенската читалищна библиотека има около 230 постоянни читатели. Освен деца и ученици, много възрастни жители също посягат към книгите. Сега за тях предстоят предизвикателствата на високите технологии и интернет.

Тодор Кръшков

Тонка Гогова поздравява конушенци с новата придобивка
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини