От х:

Днес в x:

Осъдиха община Хасково да плати 110 бона за камбанарията

Официалното откриване на камбанарията на 26 октомври 2010 г. Владиката липсва, както и хасковските свещеници

Окръжният съд в Хасково осъди общината да заплати на фирма „Радита“ ООД от Търговище 110 000 лева за строителството на камбанарията до монумента на св. Богородица. 104 860 лева са неплатените, но фактурирани строителни дейности, извършени от фирмата, а 6 134 лв. са лихви. Решението на хасковските магистрати подлежи на обжалване пред апелативния съд в Пловдив в двуседмичен срок.

Фирма „Радита“ спечели обществената поръчка за изграждане на атрактивната постройка в началото на 2010-а, а първата копка бе на 30 април същата година. Още тогава избухна скандал, защото при церемонията бе извършен езически ритуал – кръвта на жертвено животно бе пролята в темелите на бъдещата сграда, което предизвика множество негативни коментари в града.

Готовата камбанария бе открита тържествено на 26 октомври 2010-а. На церемонията обаче не присъства владиката Николай, въпреки че по думите на кмета Георги Иванов именно негова била идеята за камбанария до статуята на Девата. Тя не е осветена и до днес.

На съдебното заседание от общината не са отрекли, че дължат сумата на фирма „Радита“, но направили възражение, че по сградата са открити скрити дефекти. Администрацията била готова да плати веднага след като фирмата отстрани недостатъците.

Юристът на фирмата обаче контрира, следва първо да се плати извършеното. Освен това констативният протокол за тези дефекти е от лятото на 2011 година, а първата неплатена фактура – от декември 2010 година. Установяването на недостатъци по строителните дейности е трябвало да стане в тримесечен срок от издаването на фактурата, какъвто е и срокът за плащане. С такива аргументи съдът отхвърля претенциите на общината.

През март 2011 година от администрацията пратили писмо на „Радита“, че сметките й са блокирани и не могат да изплатят сумата. Съдът обаче установява, че сметките са запорирани през февруари 2011-а, а по-голямото задължение към „Радита“ е възникнало през декември 2010-а, с други думи – от общината са имали възможност да платят, но не са го сторили.

Строителството на атрактивната камбанария на Ямача трябваше да стане изцяло със средства от дарения. По повод публикации в пресата за неплатени суми на строителите още през октомври 2010 година от общинската администрация тогава изпратиха официално съобщение до медиите. В него се казваше, че към 14 октомври събраните от дарения суми възлизат на 205 371 лв. Към същата дата платените на „Радита“ суми са били 147 101.83 лв. Готовата сграда бе открита официално десетина дни по-късно.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини