От х:

Днес в x:

Подменят електромерите без да ни питат

Подмяна на електромери тече целогодишно по изискване на държавната метрология

EVN Хасково са стартирали подмяна на електромерите на своите абонати. В повечето от случаите това става без присъствието на стопаните, чиято консумация отчита уредът, сигнализираха наши читатели. Хората разбирали за подмяната постфактум, по попълнения протокол, който им бил оставян в пощенските кутии. В протоколите се вписват показанията на сменения електромер и числата на новия, монтиран на негово място. Част от потърпевшите смятат това за неприемливо, защото биха желали лично да видят с очите си, въпросните стойности в момента на смяната.

Какво става ако хората ги няма по домовете им, контрираха от пресслужбата на компанията, след като потърсихме тяхната гледна точка. В официално писмо до Haskovo.net, от EVN отговориха, че подмяна на електромери наистина тече, но по изискване на държавната агенция по метрология и технически надзор. Съгласно законът, на определен период, уредите подлежат на контрол и проверка във външна и независима лаборатория, за да се гарантира точното измерване на консумираната електроенергия. Процедурата не струва и една стотинка на клиентите, допълниха от EVN и уточниха, че електромерите са изцяло тяхна собственост, затова не е необходимо изричното разрешение на хората.

„Хубаво е разбира се протоколите да се попълват лично в присъствието на клиента. Но когато го няма търсим върианти-например упълномощено лице“ обясни пресаташето Крум Косев. За блокове и кооперации това е домоуправителят. Дори обаче да няма такъв, копие от протокола се предоставя безплатно на клиента, при поискване в местния клиентски център.

Започналата подмяна ще обхване 700 домакинства в Хасково, като за част от тях процедурата вече е извършена.

Ако някой се съмнява в точността на измерванията, от EVN предлагат на всеки клиент допълнителната услуга за техническа проверка на електромер със специализирана измервателна техника. Всеки клиент може също да заяви и техническа проверка във външна лаборатория.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини