От х:

Днес в x:

Хиляди ловци взимат вълците на мушка в неделя

Вълкът винаги е повод за гордост, не само за свалилият го ловец, но и за цялата дружинка

За групов лов на хищници се подготвят ловците в хасковско тази неделя. Акцията ще се проведе в цялата страна, но авджиите от областта са най-ентусиазирани и се готвят да излязат с хиляди. Поради забраната за лов на едър дивеч, ловците били зажаднели за отстрел на нещо по-голямо и ходещо на 4 крака, вместо единствено разрешения пернат дивеч. На 90 % от ловците на Хасково ще бъдат на линия в неделя, това прави около 700-800 души, предположи местният им шеф Милко Андонов. Още толкова са на линия в димитровградско. В областта регистрираните рицари на двуцевката са над 4 хиляди. По принцип, за лов е разрешена и съботата, но сега тя е "работна" и тогава няма да се гърми.

Изключителното увеличаване на популацията от хищници е причина за слабия лов на прасета през лятото, смятат местните ловци. За да спасят вече заплодените диви животни и осигурят размножаването им, те ще вземат на мушка вълци, чакали и лисици. Най-престижно е отстрелването на вълк, въпреки че за това няма бонусите от предишни години-200 лв плюс 5 кубика дърва. По тогавашни разценки, чакалът пък струвал 25 лв. Сега се гърми само за чест и слава.

Маджаровския балкан, свиленградско и района около димитровградското село Крепост са с най-голяма концентрация на вълци. Там се очакват и рекордните трофеи. През миналата година палмата на първенството държаха свиленградчани. По тяхна информация, те бяха отстреляли 70 кг единак. Никой обаче не посмя да оспори твърдението им.

Последните отстреляни вълци/цели 4/ пък са от ноември 2011-та в землището на тънковската ловна дружинка и маджаровското село Сеноклас. Месец по рано там бе застреляна и 50 килограмова вълчица.

Г. Христов

Вълчицата от Сеноклас и стрелецът Йованче от Македония
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини