От х:

Днес в x:

22 °C

Бунт на местни превозвачи, взимат им хляба

Превозвачите скочиха на правителството

Десетки превозвачи от Хасково, Свиленград и Кърджали протестираха днес в Свиленград срещу новите разпоредби на държавната автомобилна администрация с която се забранява реекспортът на турски стоки за Русия. Според държавното разпореждане, стоките изнасяни за Русия трябва да са с доказано български произход, а стоките внесени от Турция на практика не трябва да напускат България. Тираджиите се заканват ако разпореждането остане в сила, да блокират пътищата в страната, а техни представители вече са оспорили наредбата в съда.

По мненията на протестиращите, това е опит на големите превозвачи в България да изядът хляба на малките. Експортът за Русия се извършва само с ограничен брой разрешителни за транспорт, предоставяни от руската страна. Разрешителните не стигат за всички и в наредбата се вижда опит законово да се ограничи броят на търгуващите с Русия. С което да бъдат облагодетелствани няколко от най-големите превозвачески фирми в България.

Експортът за Русия е един от най-доходните за търговци и превозвачи, поради огромния руски пазар. Тъй като българските стоки са малко и ограничени по асортимент, повечето търговци внасят търсеното от южната ни съседка, и впоследствие го реекстортират за Русия. Сделката е изгодна и за турците, които имат огромен стокооборот с Русия. Тъй като разрешителните им за износ се изчерпват много бързо, турците използват българските транспортни разрешителни или на други страни, които имат търговски взаимоотношения с руснаците. И при двата случая, търговията им минава през България, от което печелят и нашите превозвачи.

Така наречените транспортни разрешителни обаче се предоставят на някакъв реципрочен принцип, тоест пропорционално на вносът от Русия в България. Тъй като той е ограничен, съответно и износът ни за Русия е ограничаван. Многократно, местни производители и търговци, изнасящи за Русия, са сезирали в публичното пространство, че разрешителните за транспорт на стоки за Русия се изчерпват много бързо и договорена стока с руски контрагенти залежава по складовете. Договори не се изпълняват, плащат се неустойки. Новата наредба цели да се избегне тази несправедливост спрямо производители на български стоки и да се насърчи родното производство и търговия, пък гласи ,най общо казано, правителствената позиция.

Според протестиращите тираджии, това е незаконно и създава дискриминация. Освен това, според новата наредба, превозвачите трябва да декларират например, че внесената от турската държава стока няма да напусне границите на България. Което не е тяхна работа, а на търговецът. Но според новите изисквания, ако условието не бъде изпълнено, санкции ще понася и съответния превозвач.

По законноста на наредбата се очаква мнението на Върховният административен съд.

Г.Христов

Десетки тираджии се заканиха да блокират пътищата на страната
Протестът засяга най-вече местните превозвачи, макар не само тях
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021
Последни новини