От х:

Днес в x:

Бунт на местни превозвачи, взимат им хляба

Превозвачите скочиха на правителството

Десетки превозвачи от Хасково, Свиленград и Кърджали протестираха днес в Свиленград срещу новите разпоредби на държавната автомобилна администрация с която се забранява реекспортът на турски стоки за Русия. Според държавното разпореждане, стоките изнасяни за Русия трябва да са с доказано български произход, а стоките внесени от Турция на практика не трябва да напускат България. Тираджиите се заканват ако разпореждането остане в сила, да блокират пътищата в страната, а техни представители вече са оспорили наредбата в съда.

По мненията на протестиращите, това е опит на големите превозвачи в България да изядът хляба на малките. Експортът за Русия се извършва само с ограничен брой разрешителни за транспорт, предоставяни от руската страна. Разрешителните не стигат за всички и в наредбата се вижда опит законово да се ограничи броят на търгуващите с Русия. С което да бъдат облагодетелствани няколко от най-големите превозвачески фирми в България.

Експортът за Русия е един от най-доходните за търговци и превозвачи, поради огромния руски пазар. Тъй като българските стоки са малко и ограничени по асортимент, повечето търговци внасят търсеното от южната ни съседка, и впоследствие го реекстортират за Русия. Сделката е изгодна и за турците, които имат огромен стокооборот с Русия. Тъй като разрешителните им за износ се изчерпват много бързо, турците използват българските транспортни разрешителни или на други страни, които имат търговски взаимоотношения с руснаците. И при двата случая, търговията им минава през България, от което печелят и нашите превозвачи.

Така наречените транспортни разрешителни обаче се предоставят на някакъв реципрочен принцип, тоест пропорционално на вносът от Русия в България. Тъй като той е ограничен, съответно и износът ни за Русия е ограничаван. Многократно, местни производители и търговци, изнасящи за Русия, са сезирали в публичното пространство, че разрешителните за транспорт на стоки за Русия се изчерпват много бързо и договорена стока с руски контрагенти залежава по складовете. Договори не се изпълняват, плащат се неустойки. Новата наредба цели да се избегне тази несправедливост спрямо производители на български стоки и да се насърчи родното производство и търговия, пък гласи ,най общо казано, правителствената позиция.

Според протестиращите тираджии, това е незаконно и създава дискриминация. Освен това, според новата наредба, превозвачите трябва да декларират например, че внесената от турската държава стока няма да напусне границите на България. Което не е тяхна работа, а на търговецът. Но според новите изисквания, ако условието не бъде изпълнено, санкции ще понася и съответния превозвач.

По законноста на наредбата се очаква мнението на Върховният административен съд.

Г.Христов

Десетки тираджии се заканиха да блокират пътищата на страната
Протестът засяга най-вече местните превозвачи, макар не само тях
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини