От х:

Днес в x:

23 °C

Сезонът на гроздомицина: По-малко, но затова пък по-силен

Бай Георги-Македонеца бае на ракията. Това е свещенодействие

Тазгодишният сезон на домашната гроздова ракия минава под мотото „по-малко, но затова пък по силно” разказват хасковски казанджии. Грижовни стопани от Хасково ударно започнаха приготвянето на домашницата, за стопляне в студеното зимно време. Обаче безбожно скъпата захар, по 2.50 килото, им пречи да вадят необходимото количество. Бай Георги Йовев-Македонеца залага 250 кила джибри и 50 кг захар, за да получи поне 50 литра ракия. Обичайно за Хасково, тя е с градус 45-48. Този път обаче Георги и колегите му ще оставят ракийката да „литне” над 50 и няколко градуса. „Винаги може да се разреди” предвидливо пресмятаха стопаните. Пък от друга страна, колкото е по-силно лекарството, толкова по-здравословно. По стара традиция, гроздовата е наречена за лекуване на сума ти болести. Затова и викат „гроздомицин”. Вариация на нарицателната панацея преди години, пеницилина.

Количествата домашна ракия в никакъв случай не са по-малки от миналогодишните, уверяват казанджии. Стопаните могат да пестят от друго, но никога не спестяват ракията. Счита се въпрос на чест да извадиш своя ракия.Тарикатлъците пък са запазена марка за всеки стопанин. Някои оцветяват домашното уиски с листа и клонки от черница. Други правят разни смеси на джибрите. Най-много се обръща внимание на преварката. По изтънчените вкусове залагат на тройната преварка, а най-големите майстори практикуват производството на така наречената къпана ракия. Най-общо казано, характерното за тази технология е, че благословената течност минава през вода, която я пречиства от метиловия алкохол. „Всеки може да пие ракия, само майсторите я правят” тежко заключиха ракиджиите на казана до Сточна гара.

Впрочем днес те си бяха и майстори и чираци-щедро отпиваха от производството на всеки етап от него. Не бараха само първака и така наречения лангер/слабата ракия, накрая/. Първото се използва за разтривки, последното-за течност за чистачките. Нищо от ракията не трябва да става „зян”.

Г.Христов

В заклинанието се включват и други
Ракиджията, бай Колю Добрев, лично дегустира
"Много е харна"
Още по-харна е с мезе
Бай Георги носи материала
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021
Последни новини