От х:

Днес в x:

Сезонът на гроздомицина: По-малко, но затова пък по-силен

Бай Георги-Македонеца бае на ракията. Това е свещенодействие

Тазгодишният сезон на домашната гроздова ракия минава под мотото „по-малко, но затова пък по силно” разказват хасковски казанджии. Грижовни стопани от Хасково ударно започнаха приготвянето на домашницата, за стопляне в студеното зимно време. Обаче безбожно скъпата захар, по 2.50 килото, им пречи да вадят необходимото количество. Бай Георги Йовев-Македонеца залага 250 кила джибри и 50 кг захар, за да получи поне 50 литра ракия. Обичайно за Хасково, тя е с градус 45-48. Този път обаче Георги и колегите му ще оставят ракийката да „литне” над 50 и няколко градуса. „Винаги може да се разреди” предвидливо пресмятаха стопаните. Пък от друга страна, колкото е по-силно лекарството, толкова по-здравословно. По стара традиция, гроздовата е наречена за лекуване на сума ти болести. Затова и викат „гроздомицин”. Вариация на нарицателната панацея преди години, пеницилина.

Количествата домашна ракия в никакъв случай не са по-малки от миналогодишните, уверяват казанджии. Стопаните могат да пестят от друго, но никога не спестяват ракията. Счита се въпрос на чест да извадиш своя ракия.Тарикатлъците пък са запазена марка за всеки стопанин. Някои оцветяват домашното уиски с листа и клонки от черница. Други правят разни смеси на джибрите. Най-много се обръща внимание на преварката. По изтънчените вкусове залагат на тройната преварка, а най-големите майстори практикуват производството на така наречената къпана ракия. Най-общо казано, характерното за тази технология е, че благословената течност минава през вода, която я пречиства от метиловия алкохол. „Всеки може да пие ракия, само майсторите я правят” тежко заключиха ракиджиите на казана до Сточна гара.

Впрочем днес те си бяха и майстори и чираци-щедро отпиваха от производството на всеки етап от него. Не бараха само първака и така наречения лангер/слабата ракия, накрая/. Първото се използва за разтривки, последното-за течност за чистачките. Нищо от ракията не трябва да става „зян”.

Г.Христов

В заклинанието се включват и други
Ракиджията, бай Колю Добрев, лично дегустира
"Много е харна"
Още по-харна е с мезе
Бай Георги носи материала
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини