От х:

Днес в x:

До края на януари избираме как да се осигуряваме

До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от офиса на НАП в Хасково. Видът на осигуряването може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по образец, утвърден от Изпълнителният директор на НАП.

Така ще могат да изчисляват и внасят осигурителните си вноски на по-висок процент от предходната година, като се възползват от всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица, или да внасят осигурителни вноски на по-ниския процент за инвалидност поради общо заболяване, за старост и смърт. Самоосигуряващите се лица се смятат за осигурени лица само за времето, през което са внесли дължимите осигурителни вноски.

В 7-дневен срок от започване или възобновяване на трудовата дейност самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си, като подават декларация в компетентната териториална дирекция, припомнят още от НАП Хасково. Ако декларацията не е подадена в 7-дневния срок, лицата подлежат на осигуряване само за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт и не могат да ползват болнични и майчинство. При прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност през календарната година същите не могат да променят вече избрания и деклариран вид на осигуряване. Към момента в област Хаскоов има повече от 11 600 регистрирани самоосигуряващи се лица.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини