От х:

Днес в x:

Банго Василий 2012: Пари за блажно няма, за ракия-винаги

Постна трапеза на Банго Васил очаква ромите

Абсолютно постен Банго Василий очаква ромската общност в хасковско. Заради кризата, на ромските трапези няма дори и една кълчица от измършавяло пиле. Всичко е изядено предварително, нажалено информира населението на най-голямото хасковско село Узунджово. Това е абсолютен прецедент за узунджовци, на Банго Васил там колят пилета и фитки, а в блажени времена от близкото минало и овце. Сега, всичко се свежда до постни сарми и баници. Произволна проверка на Haskovo.net в 5-6 къщи от ромската част на Узунджово доказа, че циганите не скриват нищо. Мръвки наистина няма. Няколко от домакините отказаха да се снимат от срам-не можели един кючек със заклано пиле да изиграят.

Това не притесни баба Бойка. Събрала многочислена челяд от внуци и правнуци, тя разточваше баници и правеше сарми. Около нея щъкаха 4-те деца на снахата Румяна Арсова. 23-годишната многодетна майка разчитала на повече пари от наскоро родените близнаци, но от държавата и дали само 500 лв. Скръндзи!

Нито един ром от мъжки пол не пожела да влезе в обектива. При някои имаше обективни причини. В ранният следобед на 13-ти януари, те вече бяха напразнувани. Защото както се оказа, пари за блажно може и да нема, но за ракия има винаги.

Единственото мъжко, което пожела да се снима, бе 3-годишния сурвакар Митко. Сграбчил 3 пъти по-голяма от него дряновица, той сурвакаше наред домочадието на именника Васил. Първи в списъка бе баба Катя.

В Узунджово все пак ще се празнува. Проверка на Haskovo.net установи, че за ромите от „Република“ е под достойнството да празнуват циганската нова година. Били турци и празнували Байрям.

Банго Василий или циганската нова година се празнува на 14-ти януари от всички Джипси-та по света. Денят е в чест на светеца Васил, който спасил циганският род от удавяне в разбушувано море. Беловласият светия им изпратил ято гъски, с които циганите доплували до спасителния бряг. Според други легенди, светецът спасява от удавяне ромско дете или спасява бягащ циганин от враг.

Празникът се нарича още Василица.

Г. Христов

Според баба Бойка, важното е сърце да е широко
Това вдясно не е безалкохолно
Другаде не бяха толкова разгорещени в шетнята си
Мъжете избягваха обективите
С изключение на малкия Митко с голямата сурвачица
Баба Катя
Традициите е бабите да готвят
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини