От х:

Днес в x:

21 °C

Банго Василий 2012: Пари за блажно няма, за ракия-винаги

Постна трапеза на Банго Васил очаква ромите

Абсолютно постен Банго Василий очаква ромската общност в хасковско. Заради кризата, на ромските трапези няма дори и една кълчица от измършавяло пиле. Всичко е изядено предварително, нажалено информира населението на най-голямото хасковско село Узунджово. Това е абсолютен прецедент за узунджовци, на Банго Васил там колят пилета и фитки, а в блажени времена от близкото минало и овце. Сега, всичко се свежда до постни сарми и баници. Произволна проверка на Haskovo.net в 5-6 къщи от ромската част на Узунджово доказа, че циганите не скриват нищо. Мръвки наистина няма. Няколко от домакините отказаха да се снимат от срам-не можели един кючек със заклано пиле да изиграят.

Това не притесни баба Бойка. Събрала многочислена челяд от внуци и правнуци, тя разточваше баници и правеше сарми. Около нея щъкаха 4-те деца на снахата Румяна Арсова. 23-годишната многодетна майка разчитала на повече пари от наскоро родените близнаци, но от държавата и дали само 500 лв. Скръндзи!

Нито един ром от мъжки пол не пожела да влезе в обектива. При някои имаше обективни причини. В ранният следобед на 13-ти януари, те вече бяха напразнувани. Защото както се оказа, пари за блажно може и да нема, но за ракия има винаги.

Единственото мъжко, което пожела да се снима, бе 3-годишния сурвакар Митко. Сграбчил 3 пъти по-голяма от него дряновица, той сурвакаше наред домочадието на именника Васил. Първи в списъка бе баба Катя.

В Узунджово все пак ще се празнува. Проверка на Haskovo.net установи, че за ромите от „Република“ е под достойнството да празнуват циганската нова година. Били турци и празнували Байрям.

Банго Василий или циганската нова година се празнува на 14-ти януари от всички Джипси-та по света. Денят е в чест на светеца Васил, който спасил циганският род от удавяне в разбушувано море. Беловласият светия им изпратил ято гъски, с които циганите доплували до спасителния бряг. Според други легенди, светецът спасява от удавяне ромско дете или спасява бягащ циганин от враг.

Празникът се нарича още Василица.

Г. Христов

Според баба Бойка, важното е сърце да е широко
Това вдясно не е безалкохолно
Другаде не бяха толкова разгорещени в шетнята си
Мъжете избягваха обективите
С изключение на малкия Митко с голямата сурвачица
Баба Катя
Традициите е бабите да готвят
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021

Случаен виц

Последни новини