От х:

Днес в x:

Отварят нови работни места в средищните училища

Търсят се учители и възпитатели които да занимават децата следобед

Над 20 възпитатели се търсят да бъдат назначени в средищните училища в областта, съобщиха от РИО Хасково. Те ще се грижат за учениците в следобедните часове, по програмата за целодневно обучение на учениците от 1-ви до 8-ми клас. Работните места са свободни за кандидатстване от 01.01.2012 година.

Откриването на нови щатове в образованието стана възможно след като 44 школа в областта получиха допълнително пари по европейски проект за целодневно обучение на учениците в прогимназиален курс. България привлече 180 млн, а част от тях са за местните училища. Средствата, които те ще получат се изчисляват така- за всяко дете, което ще се обучава целодневно, се превеждат по 427 лева. Парите са допълнителни към единният образователен стандарт. Стандарта е различен за всяка община, за хасковско е около 1300 лв за дете.

За допълнителните 427 лв могат да кандидатстват само средищни училища. Това са учебни заведения които са единствени за няколко населени места. Средищни училища могат да бъдат и градски, в Хасково например такива са СОУ „Васил Левски“ и ОУ „Христо Смирненски“.

Със средствата ще се оборудват стаи за занимания и почивка на учениците, ще се направи абсолютно безплатна храната, която се дава на обяд и следобед за децата. В момента на някои места има доплащане от страна на родителите. Парите ще стигнат дори и за подобряване на заплащането на ангажираният педагогически персонал, анонсираха от РИО Хасково.

Към началото на 2012-та година, заявка за целодневно обучение са подали 183 групи с общо 4298 деца.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини