От х:

Днес в x:

Набират военни за Кабул за 70 евро на ден

Международните сили се завръщат у дома. За да тръгнат отново

От февруари в Хасково ще започне сформирането на бойна рота за мисия в афганистанската столица Кабул. Частта ще бъде в състав не по-малко от 180 души и ще бъде набрана изцяло от военнослужещи от местните поделения. Бойците ще минат обучение, подготовка и снаряжение и ще „захапят“ задачата от юли. Те ще сменят в афганистанската столица 68-ма рота от специалните части на България, базирани в Пловдив. Зоната за изпълнение на задачата за хасковлии е летището в Кабул-една от най-невралгичните точки за охрана в афганската столица. Това ще е втора мисия на местна военна част в Афганистан. Заради високият риск при изпълнение на задачата, се плаща по 70 евро на ден за редник и 75 евро за сержантски и нисш офицерски състав, при пълно поемане на всички останали разходи. Мисията продължава 6 месеца.

Хасково защитава реномето на Българската армия в многобройните си мисии в чужбина, заяви официално командващият сухопътните сили на Република България ген-майор Стефан Василев. Той бе дошъл лично в кенанското поделение за да снеме 6-месечно бойно дежурство от хасковската рота Хелброк. Тя изпълняваше мисия в състава на многонационалните сили на Европейският съюз. Това е трети Хелброк за нашите военни. По време на дежурствата, бойните части са на разположение на обединеното европейско командване, което може да ги прехвърли на до 6 хил км разстояние за намеса в кризисни точки в рамките на ЕС. Или по искане на партньори от ЕС.

Местните военни имат още една военна част зад граница. Рота Алтея се връща през февруари от 6-месечна мисия в босненската столица Сараево в състава на многонационалните сили на КЕЙФОР.

Почти всеки боец от Хасково има по една мисия зад гърба, някои по 3-4. За разлика от Афганистан и Ирак обаче, другите се плащат по-скромно. Там дневният надник еоколо 30-40 евро на ден.

Г.Христов

Командосите от Хелброк
Ген. Василев и депутата Данев поздравиха бойците
7 души от състава на Халброк бяха наградени с предметни награди за безупречна дисциплина и високи резултати във воинската подготовка

Задграничните ни части
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини