От х:

Днес в x:

Регистрират хасковските бебета онлайн, останалите АГО-пас

Бебетата вече се раждат и във виртуалното пространство

Всички новородени в хасковското АГО са регистрирани онлайн-от самото раждане, до извършените медицински процедури и състоянието на майката и детето след това. Изискването на единен електронен регистър за новородените в България, влезе в сила от 1-ви януари тази година. Засега, си дават труда да го спазват само в Хасково, Велико Търново и София. Така излиза, че в цяла България за първите дни на новата година са родени само 12 бебета. А само в Хасково има 5 от началото на годината.

Смисълът на електронният регистър е да се информира родилката за извършените процедури и манипулации по време на раждането. Информацията е достъпна и за бащата и останалите близки, които не знаят какво точно се е случило, от „първа ръка“. А също така системата позволява носене на персонална отговорност от водещият раждането лекар или акушер, при възникване на евентуален проблем. Затова данните за протеклото раждане се подават лично от ръководителят на екипа, а в случая с хасковската болница, се въвеждат в системата от служителите на информационния отдел в МБАЛ.

Проверката на Haskovo.net показа, че липсата на регистрирани бебета в системата, не е поради някакъв технически проблем, а заради неподаване на данни от страна на лекарите и акушери от страната.

Повече за единният електронен регистър на ражданията, вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини