От х:

Днес в x:

11 °C

Монети с лика на Божията майка получиха ин витро бебетата от 2017 година

    Теодора, близнаците Преслава и Никола, Християна, Данаил и Елена. Те са шест от 11-те бебета, заченати ин витро с финансиране от общинския бюджет на Хасково през 2017 година. Малките гостуваха днес с родителите си в общинската администрация по покана на кмета.

    На Благовец ги посрещнаха Добри Беливанов, заместничката му Миляна Янузова и служители от общината.

    С пожеланието да ги закриля и да бди по пътя им кметът подари на всяко от децата юбилейна монета с лика на Св. Богородица.

    Бебетата внесоха много настроение в сградата на общината и буквално насълзиха очите от радост на служителите.

    „Много от полза е тази помощ. Струва си всяка секунда чакане и всеки похарчен лев“, казаха развълнуваните майки и благодариха на цялата хасковска общност за оказаната подкрепа да сбъднат мечтата си за дете.

    Най-активна сред малките слънца беше Теодора Колева, която е на година и два месеца. Като типичен представител на зодия Водолей тя прояви любопитство към всичко наоколо. Първо изследва китката пролетни минзухари, която получи от домакините майка й, а след това прибра и химикалката на един от репортерите, за да рисува по бял лист, оставен пред нея.

    Теодора е чакано 4 години бебе, разказа майка й Димитрия Колева. Дълго време и средства й отнело лечението й, а самото ин витро станало с първия път.

    „С появата на Теди къщата ни грейна, неописуемо е! Тя е най-ангелското дете. Пожелавам на всеки тази радост“, сподели Димитрия и не скри, че се надява още веднъж да я споходи радостта да стане майка. С останалите майки на ин витро бебетата си обещаха да си направят своя група в социалната мрежа, за да поддържат връзка и децата един ден да се познават.

    В администрацията на Хасково вече е отворена новата процедурата за прием на документи на двойки с репродуктивни проблеми. В бюджета за 2019 година са заложени 100 000 лева за финансиране на процедури ин виво и ин витро.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Да
      Даниела
      1 0
      10:06, 26 мар 2019
      Ето това са смислени инициативи, голяма радост са децата!
    Последни новини