От х:

Днес в x:

ДКЕВР склонна да приеме 2.90 лв/куб за водата на Хасково

Инж. Петко Стойчев: Като ядрен взрив съм.

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране/ДКЕВР/ е склонна да приеме цена от 2.90 лв с ДДС за цената на хасковската вода. Проекто решение в този смисъл е подготвено и чака подписа на председателят на Комисията Атанас Семерджиев. Вероятно той ще бъде сложен на закрито заседание през януари.

На 20-ти декември хасковското ВиК поиска от регулаторният орган цена за хасковската вода от 3.01 стотинки за кубик, в съответствие с повишените разходи за ел енергия и допълнителната такса пречистване. Таксата се наложи заради влизането в експлоатация на новата пречиствателна станция. По бизнеспланът на хасковското ВиК, сега действащата цена от 1.83 лв за кубик помпена вода, трябваше да се коригира на 1.91. Такса отвеждане на отпадни води от 10 на 11 ст, а такса пречистване за битови абонати да се фиксира на 49 стотинки.

ДКЕВР обаче е приела следните цени: Помпената вода става 1.88 лв, канализация-11 ст, такса пречистване-43 ст. Всичко без ДДС. Простата сметка показва, че това прави 2.42 лв без ДДС, а след 20 % облагане-точно 2.90, които ще излизат от джоба на хасковлията.

Завишението е признато за необходимо, заради големите разходи на хасковското водно дружество. Главните пера в тези разходи са работата на пречиствателната станция, която гълта 500 хил лв годишно само за ток и огромните загуби на вода по трасето от помпените станции до абонатите.

По отчета на самото ВиК-загубите на вода са 52 % от добиваното количество. Или в кубици, на изхода на помпената станция излизат 13 030 кубика вода, а до чешмите на хасковлии достигат 6 137 кубика. Освен авариите по трасето, управителят на ВиК-Хасково Петко Стойчев, многократно е анонсирал, че загубите се дължат и на масови кражби на питейна вода, особено по селата.

Г.Христов

Новите тръби на главният водопровод, чието поставяне започна през октомври, уж трябваше да намалят драстично загубите на вода
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини