От х:

Днес в x:

Великобритания затваря границите при разпад на еврото

Правителството на Великобритания подготвя план за ограничаване на изнасянето и внасянето на капитали в случай на разпадането на еврозоната. Това съобщи вестник „Дейли телеграф”, цитиран от "Фокус".


Според изданието британското министерство на финансите в момента работи по кризисен план за въвеждането на контрол на движението на капитали при евентуално разпадане на еврозоната. Посочва се, че ограниченията ще бъдат въведени само в много краен случай и съответстват на аналогични мерки в други страни от ЕС.

Експерти от британското министерство на финансите разработват сценарий в случай, че разпадането на еврозоната или излизането на една страна от нея доведе до приток на пари във Великобритания, което може да предизвика опасен за националната икономиката ръст на обменния курс на британската лира.
Едновременно с това британското външно министерство има собствен план в случай на краха на еврозоната, който предвижда затварянето на външните граници на Обединеното кралство.

Според водещия икономист от „Дойче банк” Томас Майер 2012 година ще бъде решаваща за еврото. Майер смята, че основната роля ще бъде на Италия, пише германският вестник „Ди Велт”, цитиран от "Фокус".
Според него в началото на 2012 година Италия ще изпадне в дълбока рецесия.
„Ако успее да преодолее рецесията до изборите през май 2013 година, а аз очаквам това, то Италия ще стане пример за всички страни в Южна Европа. Ако не успее, то еврозоната ще се разпадне”, смята водещият икономист на „Дойче банк”.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини