От х:

Днес в x:

Секат вековни дъбове по Е-80, били опасни

Трупите се режат допълнително за да могат да бъдат извозени

6 стари дъба бяха отсечени по Е-80 в отсечката между 4-ти километър и Стойково, поради изгниване на стволовете и реална опасност от рухване на пътното платно. Решението за премахването на дърветата било взето след оглед на областно пътно управление, което преценило че отслабените стволове рискуват внезапно падане, било при вятър, било при обилен снеговалеж. Движението по „пътя на смъртта“ както черногледи нарекоха международния път, заради многото жертви в катастрофи, и без това е кошмарно и натоварено, за да се рискува и внезапната поява на препятствие, са мотивите на Пътното. Днес техни служители извозваха повалените стволове. Или поне се опитваха, защото огромните дървета надхвърляха капацитета на техниката им. Стволовете трябвало да се режат допълнително.

Възрастта на дърветата стана обект на спорове. Началникът на областното Пътно, инж Боговски ги определи като стари, но в никакъв случай вековни, най-много-70-80 годишни. Според регионалната Екоинспекция, в района няма регистрирано столетно дърво, което да подлежи на закрила по закона за биологичното разнообразие. Иначе дъбът бил свободен за сеч.

Проверка на място обаче показа, че стволът на отсечените дървета понякога надвишава 1 метър. В случая с дъбът от снимка едно-105 см. Дървото спокойно може да е на 100-120 години, предположиха и от държавното горско стопанство. Но предупредиха, че може и да е с няколко десетки години по-младо, защото българските дървета са основно издънкови и стволът им прогресивно се стеснява след пъна. Критерият иначе е, че 28 см в диаметър, отговарят на 50 години, при условие че стеблото е измерено на 1 метър и 30 см височина.

Г.Христов

Иначе мини техниката на Пътното не можеше да се справи
Поне 6 дървета са отсечени между 4-ти километър и Стойково
Диаметърът на този дъб е 105 см

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини