От х:

Днес в x:

Откриха защо шимпанзетата хвърлят камъни по дърветата?

Шимпанзетата хвърлят камъни по дърветата и ги оставят да се натрупат около стволовете защото харесват звука, а не защото смятат дърветата за свещени или защото изпълняват някакъв ритуал, както се смяташе първоначално.

През 2016 екип учени оповести, че се натъкал на това озадачаващо поведение при 4 общности на шимпанзета в Западна Африка. Оттогава бяха предложени няколко хипотези за хвърлянето на камъни, а една се открои като особено правдоподобна – ритуално поведение.

Учени от Института по еволюционна антропология Макс Планк в Германия провели експеримент, който подсказва, че шимпанзетата подбират дърветата на база акустичните им свойства. Екипът вярва, че поведение е свързано по-скоро с комуникация, отколкото с ритуални практики.

До момента подобно поведение не е наблюдавано никъде другаде, включително по време на дългосрочни изследвания, в рамките на които шимпанзетата са били следени в продължение на десетилетия.

Странното поведение веднага привлякло вниманието на учените, тъй като дърветата с натрупани камъни били места, на които животните се връщали многократно отново с цел хвърляне на камъни.

Нещо повече употребата на каменни сечива е рядкост при приматите, особено когато не е свързана с търсене и обработка на храна.

В рамките на изследването учените симулирали поведението на шимпанзетата, хвърляйки камъни по дървета и сравнявайки звука от различни дървесни видове.След това съпоставили записите с тези от дърветата, по които шимпанзетата хвърляли камъни.

Откритията сочат, че шимпанзетата подбират дърветата на база звука, който произвеждат при удара с камъка – звукът бил с ниска честота и се задържал по-дълго в околната среда. Екипът открил още, че околните дървета били подобни по отношение на кората и големината си, но не произвеждали същия звук. Те били пренебрегвани от шимпанзетата, което още веднъж подвърждава хипотезата, че животните избират дърветата на база акустичните им свойства.

Голяма част от хвърлящите камъни животни били възрастни мъжки. От 19 шимпанзета само едно било в младежка възраст, а друго възрастна женска. Точно преди да хвърлят камъните шимпанзитата издавали силен звук, а след хвърляне на камъка се ослушвали за ответна реакция.

Това кара учените да смятат, че хвърлянето на камъни е свързано с комуникацията, но все още не ясно какво точно означава.

Източник: newsweek.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини