От х:

Днес в x:

Откриха неолитна защитна стена срещу повишаването на морското равнище на 7000 години

    Преди около 7 хиляди години ледът от последната ледникова епоха продължавал да се топи и морското равнище непрекъснато се покачвало. За да се предпазят от наводнения по крайбрежната ивица, хората започнали да строят защитни съоръжения.

    Една от тези структури е открита от археолозите от университета в Хайфа край северното крайбрежие на Израел, съобщава Science. Това е най-старата от подобните структури, известни на учените.

    След след зимни бури през 2012 и 2015 г.  се показали части от дълго, линейно, изградено от камъни съоръжение, разположено на дълбочина 3 м от морската (западната) страна на залятото селище Тел Хриц. 

    Според изследователите и стената, и селището, които тя трябвало да защитава, в крайна сметка останали под вода. По северното крайбрежие на Израел са открити много такива потопени селища. Обикновено те са на дъното под слой пясък с дебелина до 1 метър.

    Откритата структура е около 100 метра дълга. Блоковете, от които е изградена за много големи. Някои тежат почти тон. Те били траспортирани тук от реката, която е на 4 км.

    Древният Тел Хриц бил построен на надморска височина 3 метра, твърдят археолозите. Продължил да съществува безопасно 200 или 300 години. През цялото това време нивото на морето постепенно се повишавало, докато потопило целия бряг със селищата по него.

    Морските нива са се променили значително по крайбрежието на Кармел (северен Израел), но прогресивното вдигане на морското ниво и отстъпването на бреговата линия след 9000 пр.н.е. е особено добре документирано, пишат изследователите.

    Между 9000 и 7000 пр н.е., морското ниво се вдига увеличава приблизително с 8m (от -16 до -8 м), при средна годишна норма около 4 милиметра / година.

    От 7000 до 4000 пр.н.е, новото се вдига с още 8 метра (от -8 м до сегашното ниво), със среден годишен темп от около 2,6 мм / година. Оттогава нататък, морското равнище остава сравнително стабилно, с незначителни промени, по-малки от местните приливи (± 0.30m).

    Неолитни селища, залети от следоледниковото повишаване на морското равнище, са открити по протежение на 20 км от брега на Кармел в северен Израел. Преди да останат под вода, местата бързо били покрито от пясък, което допринесло за тяхното запазване.

    https://doi.org/10.1371/journal.pone.0222560

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини