От х:

Днес в x:

Бедните скараха властта в Хасково

Довършването на блокчетата за социално слаби в Хасково скараха законодателна и изпълнителна власт днес в Хасково. Конкретен повод за раздора стана искането на кмета Георги Иванов за корекция на капиталовите разходи за тази година. Става дума за списък с обекти за финансиране, който е част от бюджетната рамка на общината.

Защо някои от обектите в списъка не са били реализирани, беше пределно ясно – заради липса на постъпления в хазната. Защо обаче други са били финансирани, без да са в списъка, т.е. не са били одобрени при гласуването на бюджета в началото на годината – това бе ябълката на раздора.

Оказа се, че основният обект са блокчетата за социално слаби. При това за целта са били похарчени едва 35 000 лева. Това трябваше да гласуват съветниците и на практика да одобрят разхода.

Основното възражение дойде от Сена Радева от ГЕРБ. Тя припомни правилника, в който пише, че включването на нови обекти в списъка става с писмена аргументация. „Вероятно общинската администрация има такива аргументи, но в приложените документи ги няма. Не сме против корекции на капиталовата програма, но сме против един човек да решава къде и за какво да се харчат парите на гражданите. Това трябва да е колективно решение на ОбС, както е и по закон“.

Думите на Радева предизвикаха гнева на кмета Иванов.

Той припомни, че при приемането на бюджета в началото на тази година тогавашното мнозинство е отхвърлило жилищата за бедни, а е включило в списъка обекти, за които е било ясно, че няма откъде да се финансират. „Това бе направено популистки, за да ме злепоставят – ето, кметът е неспособен да се справи. Но аз довърших тези блокчета, за да може хората от дерето в „Република“ да живеят като бели хора. Хайде сега, дайте ме на прокурор. Не съм ходил при прокурор вече цели две седмици“, допълни Иванов. После се обърна към журналистите в залата:

„Напишете, че мен ме обвиняват за това, че довърших блокчетата за социално слаби, за самотни майки, които вече са настанени там. Че съм създал човешки условия за живот на бедните. Но някои от вас няма да го напишат“, заключи той.

Думите му предизвикаха реакцията на Иван Панайотов.

„Провокиран съм от факта, че се нарежда на журналистите какво да пишат. Скандалът в случая не е за това, че са вложени пари в жилища за социално слаби. Едва ли в залата има човек, който да е против. Скандалът е за друго – че решението къде да се изразходват парите на гражданите трябва да се взема от общинския съвет, а не еднолично“, заключи той.

След бурните дебати корекцията на капиталовите разходи все пак бе одобрена.

Общинските съветници одобриха и новата цена на паркинга до XXI в., въпреки че върху имота е наложена съдебна възбрана и с него не могат да се извършват разпоредителни сделки. „Ние не извършваме разпоредителна сделка, ние определяме цена“, аргументираха се от мнозинството. Така от 3 400 000 лв. цената на апетитния парцел в центъра на Хасково стана 1 605 000 лв.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини