От х:

Днес в x:

Ресторантьорите прецакани, изцяло забраняват пушенето

Аквариумите станаха излишни

Близо 80 % от хасковските собственици на ресторанти са се прецакали с поставянето на стъклени стени, които разделят заведенията им на зони за пушачи и непушачи. Тези съоръжения ще станат излишни след първи юни догодина, когато влиза в сила пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места. Това гласи решение на министерският съвет, което трябва да бъде обсъдено в здравната комисия към парламента и гласувано в НС. Технологичното време за процедурата тъкмо ще стигне за да се спази предложния срок, прогнозираха от здравните институции, които ще контролират спазването на изискването.

От РЗИ уточниха, че ако стане факт, забраната ще обхване всички административни сгради, училища, детски градини, банки, но и всички затворени питейни заведения. Досега за тези с площ над 50 квадрата бе предвидена възможността да се разделят за двете си категории клиенти. Инвестицията е около 3 хиляди лева, споделиха преди време от хасковският бар Джаза нова, които бяха първите глобени за липса на такава стена и първите, които я поставиха след влизането в сила на санкциите. Впоследствие, хасковските заведения масово се преградиха. Според друг хасковски ресторантьор, Николай Траилов-липсата на места за пушачи на практика прави невъзможно провеждането на една сватба например или друго масово мероприятие.

Още по плачевно е положението за барчетата с търговска площ под 50 кв метра. Досега те можеха да избират да са само за пушачи или само за непушачи. От юни 2012 такъв избор отпада.

Забраната е в контекста на европейските рестрикции за тютюнопушене, твърдят идеолозите и. Коментариите от министерството на здравеопазването в публичното пространство пък са, че никой не може да им попречи да се грижат за здравето на нацията.

Проектът на правителството предвижда и ограничаването на продажбите на енергийни напитки за деца. Те ще бъдат забранени за всички до 18 години на територията на детски градини училища, лечебни заведения или спортни обекти.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини