От х:

Днес в x:

Пострадал чака 20 минути линейка, тръгва си

Живко не дочака линейката

44 годишният Живко от Хасково лежа безпомощен на тротоара на улица Преслав близо 20 минути, но така и не дочака извиканата от граждани линейка и си тръгна на собствен ход. Сигналът на тел 112 бе подаден в 8.30 часа от хасковлийка, която спря автомобила си при вида на проснатия мъж. В 8.50 линейка все пак дойде, но вече нямаше защо. Човекът бил колабирал заради голямо количество алкохол. Освестил се от студения тротоар.

Можеше да е инфаркт и вече щеше да си е заминал, коментираха възмутени граждани. Други пък помислиха, че е станал инцидент забелязвайки кръв по ръцете на пострадалия, и зададоха същия въпрос: ами ако беше катастрофа?

Справката при спешните показа, че проблема не е само в техния телевизор, в случая телефон. От месец август, тел.150 не функционира и повиквания при спешни случаи минават САМО през 112. Нещо повече, линейките не могат да приемат сигнали от други, каквито и да е, телефонни номера.

Така, обаждане от Хасково, минава през Кърджали/регионалната централа на 112/ и се връща в Хасково. Според хасковските служби за бърза реакция/линейки, пожарна и полиция/, след немалко време и с доста грешна информация. Преди няколко месеца шефът на хасковската пожарна комисар Николай Вълчев се оплака, че подаваните ориентири, от диспечери които не познават Хасково, са крайно неточни и водят до загуба на губи ценно време. В тогавашният случай, чрез 112 бе съобщено за пожар в Двореца?!!, което в Хасково интерпретираха като заведението Замъка. Там нямаше никакъв пожар.

С въпроса колко време е необходимо за да се задействат линейките се обърнахме към началникът на ЦСМП Хасково д-р Петя Радева. В случаят на улица Преслав, Сигналът при тях е пристигнал от тел 112 в 8.39 минути. Хасковският оператор потвърждава, че случаят е поет и докладва къде и колко линейки и лекари ще бъдат изпратени. Тези данни обаче трябва да бъдат въведени ръчно в системата на 112, защото тя не е съвместима със съществуващият и дългогодишно изпитан софтуер на тел 150. „ Технологичното време е поне 4-5 минути“ изчисли д-р Радева. Тоест линейките са тръгнали в 8.44 и са пристигнали в 8.50. Разбира се, това прилично постижение е възможно само ако адресът е точен. Защото обратното се случва често.

В най-добрия случай компютърно-бюрократичната процедура изяжда 20-тина минути от времето за незабавна реакция. През това време пострадалите разчитат на късмета си, да не са пострадали много тежко.

Г.Христов

Русата дама подава сигнала в 8.30 часа
По някое време пристигна и патрулка
След кратко посядване на плочките, мъжът става и си тръгва
2 мин по късно пристигна Линейката
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини