От х:

Днес в x:

Емилия Масларова: Атакуваме бюджета до дупка

Емилия Масларова

Ако парламентът отхвърли ветото на президента за бюджета, ще го атакуваме в конституционния съд. Това заяви днес в Хасково депутатът от Коалиция за България и бивш социален министър Емилия Масларова. По думите й при приемането на бюджета е нарушен правилникът за работа на Народното събрание, който има статут на закон. Според него не може да се променя философията на един закон между първо и второ четене. А точно това е направено с промяната на възрастта за пенсиониране. На това основание бюджетът година може да се атакува в конституционния съд, обясни Масларова.

„Всички депутати от ГЕРБ мълчаха като риби“, обясни тя ситуацията в парламента миналата седмица.

Емилия Масларова изложи пред журналисти социалните измерения на приетия бюджет за следващата година. По думите й промените ще ударят най-бедните, слабите, майките, пенсионерите, децата с увреждания.

„Имахме предложение за увеличаване на приходната част на бюджета с 250 млн. лв, но то бе отхвърлено. Не бе прието и предложението ни за увеличаване на приходната част в бюджета на НОИ с 470 млн. лв. чрез по-справедливо разпределение на тежестите от кризата. Ние настоявахме да се увеличи пенсионната вноска на работещите, както и максималния осигурителен доход. Това щеше да осигури тези 470 млн. Сега се ще се търси увеличение на приходите с по-високата възраст за пенсиониране“, допълни Масларова.

От БСП предложили и да се възстанови режимът на изплащане на болничните от НОИ. Сега първите три дни се плащат от работодателя в размер на 70 процента от възнаграждението.

Емилия Масларова обяви и имената и начина на гласуване на местните депутати. Против закона за бюджета гласували Юнал Лютфи и Гюнер Сербест от ДПС, както и Емилия Масларова. „За“ бил Румен Данев. Останалите депутати от ГЕРБ - Иван Петров, Катя Чалъкова и Фани Христова отсъствали. В залата не бил и единственият хасковски депутат от „Атака“ проф. Станилов.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини