От х:

Днес в x:

Зимни пожари оставиха десетки без дом

Това са обичайните резултати от зимните пожари

Десетки души в областта вече останаха без домове характерните за сезона „зимни пожари“. По правило те тръгват от отоплителните уреди или коминните тела.

Възрастна жена от Стамболово снощи остана без къща след като изгоря 30 кв. метра покривна конструкция от пожар, възникнал заради неизправност в коминното тяло. Два пожарни екипа от Стамболово и Хасково успяха да спасят по-голямата част от къщата, но тя е вече неизползваема заради липсата на покрив. Това е втори пореден пожар за едно денонощие, тръгнал от неизправно коминно тяло. Този тип пожари нанасят най-големите поражения защото огнището е близко до покривния гредоред.

Липсата на профилактика на комините са причини за инцидентите, смятат пожарникарите. Цели 15 зимни пожара са отчетени само за месец октомври. Двойно повече са инцидентите за ноември.

Най честата причина е неправилно ползване на отоплителни уреди. А главната грешка оставянето на леснозапалими материали на по-малко от 80 см разстояние от печките. Това е минимално необходимата безопасна дистанция, особено ако става дума за отоплителни уреди с твърдо гориво.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини