От х:

Днес в x:

Болницата пълна на 100%, ще иска увеличаване на леглата

ОАИЛ ще е скритият резерв за повече пари в болницата

Областната болница в момента е пълна. В използване са всички 308 легла на лечебното заведение, потвърдиха от ръководството. Това се случва за пръв път след хепатитната епидемия от началото на тази година. Този път обаче няма епидемия въпреки, че има известно увеличение на инфекциозните заболявания, уточниха от болницата.

Средната използваемост на леглата в МБАЛ е 70-80 %/между210-250 пациента във всеки един момент/. Ако 100% -овото натоварване продължи в период от 3 месеца, това ще бъде достатъчно основание за мотивирано искане до Министерството на здравеопазването за увеличаване броя на леглата. Това ще означава повече болни и съответно повече приходи. В момента реалните легла в МБАЛ са 400. Те бяха съкращавани на няколко пъти през последната година, като част от антикризисната програма на предишното ръководство.

Програмата за увеличаване на приходите в болницата включва и преминаване на някои отделения в по-високо ниво на компетентност. Очаква се назначаването на още двама анестезиолози в ОАИЛ. С което специалистите там ще станат 8-напълно- достатъчно за 3-то ниво, като на университетските болници. Това ще означава че за всеки пациент в интензивното Министерството ще плаща по 500 лв на ден. Досега се плащаше по 350 лв на ден. В ОАИЛ има 8 легла, което формира проекто-бюджет от над 100 хил. лв на месец. Само 2 отделения в болницата формират по-голям бюджет.

„В Интензивното не стоят само жертви от катастрофи“ обясни директорът д-р Славчо Близнаков. По медицински стандарт, всяка тежка операция, а такива в болницата има всеки ден, изискват пациентът да се възстановява в ОАИЛ, даде пример д-р Близнаков. Вместо това пациентите остават по съответните отделения и хем хабят консумативите на отделението, хем губят държавното субсидиране за престой в ОАИЛ, чудеше се шефът. Нещата вече се променят, а от следващата година ще се променят още повече, зарече се той.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини