От х:

Днес в x:

Социалните спряха детските на 680 ученици

Или в клас или без детски

Детските помощи на 680 семейства бяха спрени от социалните, защото родителите не доказали, че децата им ходят на училище. Срокът за това бе 31 октомври. До тогава родителите трябваше да подадат бележка от училището където е записано отрочето им. За първолаците срокът бе края на септември. Причината е че освен детски, първокласниците получават и еднократна парична помощ от 150 лв.

Родителите могат да си възстановят детските, но за следващият месец, ако представят необходимата бележка от училището и подадат молба за социалните. Службата подпомага общо около 10 000 деца в хасковско.

Изискването за доказване на училищна заетост важи само за по-старите набори от 2004-та година, тоест училищна възраст, уточни шефката на хасковските социални Златка Караджова. Ако в тази възраст детето не ходи на училище, трябва да е декларирало основателна причина пред регионалния образователен инспекторат, за да не му бъдат спрени детските.

По закон, в България детски помощи се полагат на всяко дете до 18 годишна възраст. Излиза обаче, че децата престават да бъдат деца ако не ходят на училище. Държавните институции само свиха рамене на простичкият въпрос къде е логиката на подобно изискване.

В Германия например месечната помощ за дете е 184 евро, без такива ограничаващи клаузи. В България е 35 лв.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини