От х:

Днес в x:

Откриха 50 бюлетини скатани в шкаф, ще касират избори

Веселина Тенчева и Петя Бостанджиева от ОИК изпаднаха в шок при вида на бюлетините

Изборите в хасковското село Войводово вероятно ще бъдат касирани ако някой от кандидатите поиска това, заяви председателят на Общинската избирателна комисия Веселина Тенчева по повод избухналия днес скандал в селото. Към 13 часа следобед, случаен човек открил 50 бюлетини натъпкани в шкафче, в помещението използвано от една от двете секционни избирателни комисии във Войводово. По обясненията на председателят на СИК Енвер Адем, това са били невалидни бюлетини. „Няма значение, нарушението е грубо, защото ангажимент на всеки СИК е да си опише и предаде всички бюлетини, валидни или не“, репликира го г-жа Тенчева и допълни, че евентуална жалба най-вероятно ще бъде уважена от Административния съд. Категоричното си намерение  да подава жалба с искане за касиране на вота, заяви загубилата изборите за кмет на Войводово Зоя Миронова. Тя обаче губи само с 2 ! гласа, 278/276, от кандидата на ДПС Илями Бефа. Миронова обаче посочи поне една напълно валидна бюлетина с нейното име, изхвърлена на боклука.

По обърканите и противоречащи обяснения на половината село, членовете на СИК и кандидати, се сглоби следната картина.

Изборният ден в селото завършва в 21 часа. До 1.30 Зоя седи в секционната комисия срещу кметството, където са записани повечето от избирателите в селото. Зоя си тръгва, а СИК остава да брои до 4.30. Казват и че е на балотаж. В тази секция тя води със 140/133. На сутринта Илями Бефа обявява на цялото село, че печели и то още на първи тур защото събира 50 % плюс 1 глас/ 278 от 554 гласували/. Според него и тази валидна бюлетина, която Зоя е намерила, няма да промени нищо. „ 50 невалидни ?! Знаеш ли как с една чертичка не където требе прай валидната бюлетина невалидна“ каза кипял в изборите на Войводово човек, който не пожела да бъде цитиран. Според неокончателна информация има обаче и други валидни бюлетини в купа. Според местни картоиграчи, които обичайно използват помещението пък, много „книжа“ останали от изборите били използвани за подпалките на печката.

Председателят на СИК от ДПС Енвер Адем бе отведен от полицията за обяснения. Преди това набързо разказа следната версия. Това били бюлетини които лично той видял и одобрил при квалифицирането им като невалидни. После ги сложил на един кашон с идеята да ги вкара в чувала и върне в ОИК. Само че един от застъпниците хванал празните листа от масата, заедно с тези бюлетини и ги сложил в шкафчето до масата. Уж за да имат картоиграчите хартия и химикалки на следващите дни. Там бюлетините били и забравени.

Гнилата работа бе допълнена и от явяващият се вече трети път на местни избори Илями Беса. Докато се обясняваше с репортерите, той извади без да иска бюлетина ! На питането на репортерите каква е тая бюлетина Бефа отрече въобще да има нещо. После напъха „нещото“ в джоба си и напусна сцената.

Там се появи общинският лидер на БСП Иван Станчев който обяви че БСП/чийто кандидат е Миронова/, ще иска касиране на изборите.

Повече подробности за байганьовският начин за правене на избори, вижте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Забравени в шкафа.....
Всички действащи лица в изборният хаос се скъсаха да се обвиняват
Най кротък бе Ерджан, който намерил бюлетините
Зоя бе далеч от кротостта характерна за една жена
Илями Бефа не е виновен, разбира се
Във Войводово щяха да се сбият. нищо чудно и да го направят тази нощ
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини