От х:

Днес в x:

Захвърлиха 9-дневно бебе във вход, спасяват го пенсионери

Найден бе "найден" от семейство пенсионери

Новородено момченце, бе захвърлено в мразовитата вечер на 11-ти октомври във вход на блок „Лебеда №5“. Пеленачето е било зарязано на площадката между първия и втори етаж около 22.30 вечерта. Тогава пенсионерката Стоянка Камбурова чува силен плач и излиза да види какво става. Жената щяла да си ляга. Признава, че тя и съпругът и Соломон недочуват, но плачът бил толкова силен, че нямало как да не му обърнат внимание. „Изялзох и какво да видя. Бебенцето оставено там, ей така на стълбите. Маха с ръчички и плаче“.

Възрастната жена отива до него и забелязва че шапката е паднала на личицето на детето. Отмества я за да не се задуши. През това време Соломон върти телефоните- 112, на полиция, на болница. Детето е спешно транспортирано в хасковското детско отделение. Лекарите констатират хипотермия/ измръзване/ жълтеница и общо недохранване. Момченцето е имало и гноен конюктивит. След критичните първи 24 часа, детето е стабилизирано. „От 20 и повече години съм педиатър в Хасковската болница, но такова малко дете да бъде изоставяно, не съм виждал“ сподели началникът на детско д-р Атанас Паунов. Освен че спасяват живота му, детските лекари кръщават момченцето-Найден. За второ име избират името на баба Стоянка, за трето-на дядо Соломон. Утре Найден Стоянов Соломонов ще бъде изписан от болницата и настанен в дома за медикосоциални грижи, бившият „Дом майка и дете“. Търсенето на биологичните му родители продължава.

Ситуацията около която е намерен Найден обаче е повече от любопитна. Детето, с вероятен етнически произход български, е било добре облечено и повито. Износено е нормално. Поставено е малко преди да бъде открито, става ясно от съседи, минали през мястото няколко минути по-рано. На етажа има две семейства пенсионери, които не биха пропуснали детски плач. Поставянето на бебето на втори етаж пък го прави значително по защитено от скитащите около блока бездомни кучето, които понякога влизат във входа. Тези мерки обаче са само евентуални и в никакъв случай не оневиняват неизвестната майка в очите на Стоянка. „Как може да спи тая жена, как може да яде. 9 месеца да го носи и да го захвърли на цимента. Не я е срам!“, нареждаше жената пред отново разплакалият и се съпруг. Във входа се надяват някой да роднина да припознае малкият Найден и да се погрижи за него или поне да попадне в добри, макар и чужди ръце.

Как бе спасен малкият Найден и какво му готви бъдещето, вижте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Детето е спасено от лекарите на детско отделение и вече е в много добро здраве
Малкият е наддал повече от половин кило за 7 дена в болницата
Само преди дни, бебето е било захвърлено на площадка в блок. Стоянка и Соломон го намират
Д-р Паунов не помни за такъв случай в цялата си кариера на детски лекар
Соломон и Стоянка Камбурови спасиха един човешки живот
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини