От х:

Днес в x:

Изграждат Мемориален комплекс зад ДНА

В Хасково да бъде изграден Мемориален комплекс „ 10-и Пехотен Родопски полк” поиска новоучреден Инициативен комитет днес.

Амбициозното намерение предвижда той ще се изгради на терен от близо 14 дка зад ДНА, между улиците „Булаир” и „Ген.Колев”.

Идеята за паметника е на областния управител Ирена Узунова. Намерението на губернаторката получи подкрепата от представители на Съюза на запасните офицери и сержанти, Съюза на ветераните от войните, Държавен териториален архив, Регионалния исторически музей, представители на военното поделение в Хасково и Камарата на архитектите в България. Сред учредителите на комитета бе Иво Антонов, главен експерт по въпросите за военните паметници към Министерството на отбраната.

Амбициозната инициатива предвижда изграждането на първия по рода си Мемориален комплекс в страната, който ще превърне Хасково в един от акцентите на Националните чествания на 100-годишнината от Балканската война догодина. Теренът е собственост на Министерството на отбраната, но министър Аню Ангелов е дал своето съгласие имотът да бъде прехвърлен в управление на областния управител на област Хасково.

 Идеята за Мемориала включва реставрирането на един от символите на бойната слава в региона – Паметника на 10-и Пехотен Родопски полк, направата на парк и пешеходна връзка между двете улици и поставянето на мемориални плочи на загиналите под знамената на хасковските поделения във войните на България. Предвижда се и организирането на изнесена експозиция на историческия музей в Хасково, в която гостите ще видят истинските условия на живот и въоръжение на бойците от 10-и Пехотен Родопски полк.

За Мемориала Областна администрация Хасково ще търси финансиране от Държавния бюджет и различни европейски програми. От Министерство на образованието ще съдействат за консервирането и реставрирането на паметника. По предложение на зам.-председателя на Съюза на запасните офицери и сержанти о.з.полк. Веско Георгиев, ще бъде разкрита дарителска сметка за реставрацията на военния символ.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини