От х:

Днес в x:

24 финландци ще правят от учителите ни граждани

Партньорите по проекта-РИО и ГПЧЕ "Асен Златаров"

Проект, който да обучи учителите в гражданско образование и как то да бъде преподадено на децата, ще изпълнява РИО Хасково съвместно с ГПЧЕ „Асен Златаров“ и НПО „Асоциация Надежда“. Проекта е по европейската програма „Коменски“ с партньор финландска гимназия в град Лаукааа. Изборът на Финландия не е случаен, уточни началникът на РИО Иван Панайотов, който е ръководител на проекта, а ведомството му-бенефициент. Финландия е на първо място по грамотност в Европа, а предмета "гражданско образование" е залегнал в образователната им система. Затова две групи финландци от по 12 души ще посетят България в рамките на следващите 2 години, за да обучават нашите учители и експерти как да бъдат граждани. От своя страна 2 по 12 души български експерти ще пътуват за Финландия със същата цел, но и ще обучават финландците на доброволчество, което било изключително слабо застъпено при скандинавците. Всяка от страните ще получи по 35 600 евро за дейностите по проекта.

Гражданското образование, въпреки всичко, няма да бъде заложено в българската образователна система. Нашите експерти са преценили, че е по добре то да бъде интегрирано в други предмети, като философия, история т.н. вместо да се обособява като отделна дисциплина. „В училищата се изучаваше етика, но не сме станали по етични“даде пример Панайотов. Дори и той обаче остана изненадан от родните експерти да прокарат в учебната програма предмета предприемачество?!. Първоначално в горния курс, а после и в прогимназиалния. Целта било да се стимулира предприемаческия дух на децата. Гражданското образование пък ще остане в сферите на проекти като този по Коменски, който стартира от ноември за срок от 2 години.

Само два инспектората и 4 общини в България са спечелили проекти по тази програма в частта „Регионални дейности“ похвалиха се от образователния инспекторат.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини