От х:

Днес в x:

Два вида българи, единият изчезва

В Третата българска държава има два вида българи. Единият от тях е на изчезване.

Повод за тези разсъждения е вчерашната пресконференция на бившия социален министър Емилия Масларова в Хасково, превърнала се в своеобразен дебат с журналистите.

Масларова внасяла предложение в парламента, с което да се обяви за педофилия създаването на деца от непълнолетни. Масларова явно не подозира, че такъв текст отдавна съществува, но никой не се трогва да го прилага. Това е чл. 151 от Наказателния кодекс, а той гласи: „Който се съвокупи с лице, ненавършило 14 годишна възраст, доколкото извършеното не е престъпление по чл. 152 (този член се отнася за изнасилване, там са предвидени по-тежки наказания – б.а.), се наказва с лишаване от свобода от 2 до 6 години“.

Въпреки този изричен текст в закона обаче всички са виждали по телевизията ромски майки на по 12-13 години заедно с рожбите им, както и усмихнатите мургави татковци, на почти същата възраст. Изглежда на никой не му е хрумвало, че става дума за престъпление, описано в цитата по-горе. Напротив – държавата плаща майчинства, детски добавки и социални помощи на малолетното семейство.

„Трябва ли да наказваме майките, макар и невръстни, затова, че са дали живот”, посочи Масларова един от аргументите на редица неправителствени организации, които защитават правата на малцинствата.

Но законът не изисква да се наказват невръстните майки. Законът изисква да се наказват мъжете, осъществили полов акт с непълнолетни. Нека социалното министерство се погрижи за детето-майка, но държавата да бъде така добра и да прати бащата в затвора за извършеното от него престъпление. Така, както прави с другия вид българи – изчезващите.

Другото основание на въпросните организации, (които впрочем имат интерес ромите да са в България, а не във Франция, за да могат да смучат парици от ЕС), е, че ранното раждане е традиция на етноса. Тук обаче възниква въпроса – трябва ли да се променят правилата на държавата заради традицията на етноса, или етносът трябва да се съобрази с правилата в държавата? Впрочем това са правила, които са приети като основна норма от всички цивилизовани, пък и не дотолкова цивилизовани държави.

Ромите не само не са виновни за толерирането им от страна на властта, но напротив – те се превръщат в жертва на собственото си толериране. Привилегированата прослойка на обществото губи инстинктите си за оцеляване, волята си за борба за насъщния, защото му се дава наготово. Нещастните хора просто са безогледно използвани за нуждите на една или друга партия, за един или друг личен интерес. И така в продължение на дълги години, което превърна проблема в нерешим.

Как Масларова си въобразява, че ще образова ромите, след като те добре виждат, че в сегашното си положение си живеят по-добре. За какво им е да си дават зор – за да живеят по-зле ли?

Аргументите на партиите са ясни – да не закачаме циганите, защото разчитаме на гласовете им. При хроничната апатия и отказ от гласуване на изчезващия вид българи, гласовете на ромите вече са почти решаващи.

Ето как се предават, или по-точно – продават, националните интереси.

След като основен закон – Наказателният кодекс, не важи за ромите, трябва ли да се учудваме, че не важат и останалите правила – като задължението да си платиш тока, водата, изискването къщата ти да е законна и още дълъг списък от задължения за изчезващите българи.

Вероятно мнозина биха се запитали: как се стигна дотук - да има два вида българи.

Днешният резултат е следствие на нарушаването на Конституцията още в зората на демокрацията, с регистрирането на етническата партия ДПС. Това бе направено в явно нарушение на основния закон, който изрично забранява партии на етническа основа. По спомените на тогавашния служебен премиер Димитър Попов това е станало почти криминално, с натиск от страна на Турция и Англия. В интервю за Георги Коритаров в националния ефир преди няколко години бившият премиер разказа разтърсващи факти. През 1991 година се раздава на всички депутати писмо от тогавашния министър председател на Турция Месут Йълмаз, в което пише, че „ДПС трябва да бъде регистрирано”. Попов съставил отговор до турския си колега, в което пише:”Г-н премиер, такова писмо аз не бих си позволил да напиша и до моя слуга. По-добре е да забравите, че сте го писали, а аз да забравя, че съм го прочитал”.

По-късно Попов научил, че писмото до него е било съставено с помощта на турския посланик в София Ялгън Орал. За нарушаването на българската конституция се впрягат силите на Държавна сигурност, на дипломацията, а нищо чудно – и на българските политици. Това става факт и Движението за права и свободи е регистрирано като политическа партия.

Пробивът е направен. След като си погазил основния закон на държавата, вече е детска игра да направиш същото и с останалите. И нещо повече – да създадеш нови законови текстове, в ущърб на морала, както и на нацията. И да я обречеш на бавна агония.

Защото първият вид българи не са само ромите. Към първият, проспериращ вид, са и бандитите.

Преди няколко дни бях потресен от репортаж по един сутрешен блок на национална телевизия. Човек, извършил убийство в едно село, е оставен на свобода, и си позволява да заплашва семейството на жертвата. Потърпевшите се оплакват в полицията, а оттам казват, че няма основания бандитът да бъде задържан. Вече му били съставили предупредителен протокол и нямало какво повече да се направи.

Само си представете, че това се случва в САЩ, Англия, Франция, Германия, която се сетите цивилизована държава.

Но всъщност бях потресен от друго. Когато свърши репортажът, камерата показа как двамата водещи се заливат от смях, вероятно по повод следващия репортаж. Не обвинявам колегите – подобни случаи са станали част от ежедневието и вече не ни впечатляват.

Потресаващото е доколко всички ние сме свикнали с това беззаконие, с човешката мъка и трагедия, как ни превръщат в нация от безчувственици, озверели примитиви, чиято единствена мисъл в главата е за оцеляването. А общество, чиято единствена мисъл е за оцеляването, обикновено не оцелява, то се примитивизира и накрая изчезва.

Пък по повод безсмислените предупредителни протоколи на МВР се сещам за случай от Ивайловградско преди около две години. Става дума за убиеца Ангел Димитров от село Одринци, който застреля млад мъж със саморъчно преправен от газов в боен пистолет. Haskovo.net тогава направи репортаж за убийството. Оказа се, че Ангел Дявола, както го наричат местните, е имал съставени 11 предупредителни протокола от МВР. Единайсет! Но трябваше да отнеме един млад живот, за да се озове зад решетките.

Как смятате, тези закони и правила не са ли създадени в интерес на бандитите, и сякаш с единствената цел да се затрие нацията?

Ето, това са първият вид българи, привилегированите – бандитите, ромите, съмнителните бизнесмени и откровени мутри. Вторият вид българи, изчезващите, са нормалните, честни и трудолюбиви хора. Част от тях емигрират в търсене на нова родина – нормална държава, която се отнася еднакво към гражданите си, правилата се спазват, обикновените човешки права са защитени, а бандитите се вкарват в затвора. Където не са необходими връзки, за да си намериш работа, нито да имаш сериозен гръб, за да правиш бизнес, както е тук. Ако тенденцията се запази, след стотина години ще се окаже, че повече българи живеят извън България.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини