От х:

Днес в x:

Нарочиха Стойково за подпалвачи

В Стойково разчистваха с огън

В село Стойково палят умишлено сухи треви за да спестят пари от разчистване. Това констатира хасковската пожарна след като днес спешно изпратиха екип за потушаване на огън предизвикан по нареждане на кметицата Василка Янкова.

В закона подобно деяние се наказва със солени глоби, тъй като подобни палежи, колкото и безобидни да изглеждат, често пъти предизвикват огромни пожари със щети. Нещо повече, при палене на стърнища земеделските производители са заплашвани с отрязване на европейски и национални субсидии. По един характерен за българското законодателство начин обаче, виновник е физическото лице извършило деянието, дори да е по нареждане на негов шеф или работодател, каквото в случая се явява кметството на Стойково.

Така санкцията, която стига 2000 лв, е приготвена за възрастният работник Петър Петров, който по нареждане днес палеше купчинки сухи треви и бурени.

През този летен сезон в хасковско са станали близо 1000 пожара, като една немалка част са предизвикани умишлено, смятат местните огнеборци.

Повече по темата с летните пожари по поръчка вижте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Петър Петров ще отнесе глобата
Кметицата Василка Янкова по чието нареждане е извършено запалването
Това е практика по селата, смятат огнеборците
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини