От х:

Днес в x:

US професор разгадава тракийски загадки край Любимец

Проф. Лин Роллер от Калифорнийския университет пристига днес на археологическите разкопки в култовия тракийски комплекс „Глухите камъни“ край Любимец. „Тя е специалист по скалните релефи, правила е проучвания в Анатолия и на други места в Турция, известни със скалните си находки. Надяваме се да помогне в разгадаването на скалните изсичания в „Глухите камъни“, съобщи ръководителят на разкопките в култовия комплекс доц. Георги Нехризов.

В местността, известна преди всичко със загадъчните скални ниши от тракийско време, през последните няколко лета археолозите работят в два обекта. Първият е средновековната църква на върха. Там проучването вече приключи и зидовете са консервирани за зимата. На обекта това лято работи екип с ръководители Дойчин и Галина Грозданови от музея в Кюстендил. Заключенията им са категорични -става дума за ранновизантийски храм от времето на Юстин – VI в. Храмът е функционирал и в по-късни времена – намерени са монети от епохата на Комнините, XI-XII в. Много интересна е самата постройка на трикорабната църква – част от близката скала е издялана и храмът буквално е вграден в нея. Уникални са и улеите за отводняване на сградата, също издялани в скалата.

Малко по-надолу по склона е вторият обект. На площ от около 30 квадратни метра са разкопани 5 културни пласта. Най-горният (като изключим хумуса) е от средновековието, следващите са тракийски. Най-старият културен пласт е датиран в X-IX в. преди Христа. Находките дават основания да се предположи, че отново става дума за място с култово предназначение. По стените на изкопа съвсем ясно си личат, поради лекия нюанс в оцветяването на почвата, пластовете от различните епохи. Тези тридесет века история, измерени като дълбочина на изкопа, представляват около два метра и половина. Никъде в земите на Тракия не е разкрита такава карта за живота на древните й обитатели.

Разкопките на екипа на Георги Нехризов от Софийския университет тази година се финансират от фондация „Америка за България“. Партньор в проекта им е Нов български университет, както и университетът в Калифорния. По традиция помага и община Любимец, на чиято територия се намира култовият комплекс.

Прочутите (и загадъчни) трапецовидни скални ниши на траките са в изобилие в местността „Глухите камъни“. Учените и до днес нямат разумно обяснения за тяхното предназначение. Преди две години екипът на Георги Нехризов откри изключително интересен скален знак в предверието на малка скална вдлъбнатина. Археологът го нарече условно „соларен“, но все още няма обяснение за значението и ли предназначението му. „Направихме консултации с много учени, включително в чужбина, но не открихме съвпадение с други изображения“, обясни Нехризов.

Тодор Кръшков

Георги Нехризов

Загадъчният знак, вероятно тракийски, издълбан в скалата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини