От х:

Днес в x:

И скъсаните на матури с шанс за ВУЗ тази година

Кандидатите аплодират перспективата

Университетите които не попълнят местата си и на второ класиране ще чакат и поправителната сесия на матурите през септември. Това потвърдиха от хасковския център за кандидатстудентска информация. Гладът за студенти карат ВУЗ-овете да чакат поправките за зрелостници, които тази година са по-ранни- на 31-ви август и 1-ви септември. Така има достатъчно технологично време, зрелостниците да се запишат до началото на академичната година 1-ви октомври или 15-ти септември.

Това е възможно защото много ВУЗ-ове приемат само с оценките от матурите, без приемен изпит. От друга страна, може зрелостникът да е изкарал хубава оценка от предварителните изпити, които основно са в периода април-май. Тя не би му свършила работа при двойка на матура, но при оценка на зрелостният изпит различна от 2, става валидна за прием.

Другият начин ВУЗ-овете да привличат студенти е като зачитат оценки получени при кандидатстване в други университети. От миналата година, така практикуват Техническият университет в Габрово и Минно-геоложкия и Химико-технологичния в София. Причината при тях, е в тоталния отлив на кандидат-студенти от предметите химия и физика, ключови за специалностите на тези ВУЗ-ове.

За сметка на това има луд наплив за специалности като Психология и теология както и пренебрегваната допреди години НУП /начална училищна педагогика.

Всеки университет самостоятелно може да обяви бонуси на предпочелите го студенти. Те варират от изгодни цени за общежития до увеличени стипендии. В страната са регистрирани 42 ВУЗ-а и колежа с висше образование и кандидатите не стигат за всичките им места, особено при много скъсани на матури.

Г.Христов

Всеки втори зрелостник кандидатства в университет
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини