От х:

Днес в x:

МСМ и кръшкачи се проверяват за СПИН

В КАБКИС се изследват множество заболявания предавани по кръвен път

Над 1000 души за полугодието, са се изследвали в анонимният кабинет за изследване за СПИН в регионалната здравна инспекция в Хасково. Сред тях се открояват групите на мъже практикуващи така наречения промискуитет/безразборен секс/ и МСМ. Това е означението на групата „Мъже правещи секс с мъже“. Разбира се има и граждани които се изследват превантивно-за собствено успокоение или преди брак.

Така наречения КАБКИС/Кабинет за анонимна и безплатна консултация и изследване на СПИН/ работи от три години, като средно годишно изследва над 2000 души. Информацията е абсолютно поверителна, изследването-напълно анонимно. ОТ КАБКИС отказаха дори да споменат броя на положителните и фалшиво положителните случаи на СПИН в Хасково, както и тези на сифилис, който също се диагностицира в лабораторията. Така не бе осъществено сравнението с данните подадени от хасковският кожен диспансер преди месец, според които има 46 положителни случаи на сифилис и 11 на СПИН в хасковско. От РЗИ само уточниха, че някои положителните били положителни не от тази година, а от предишна.

В КАБКИС се изследват главно млади хора. Сред тях се открояват младежи практикуващи секс без предпазни средства и не малко наркомани. Що се отнася до МСМ, по информация на Haskovo.net, те са от най-стриктните. Винаги се диагностицират по двойки, а освен това са напълно наясно с кръга на партньорите си. Което е проблем при доста традиционни мъже.

В кабинета, който се намира отстрани в сградата на Здравната инспекция, може да диагностицират и други заразни заболявания сред които хепатит във всичките му разновидности.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини