От х:

Днес в x:

Пожарната: Горското и общините се скатават при пожари

Комисар Николай Вълчев

Не получаваме съдействие от държавните и общински горски служители нито от гасачески, групи които трябва да са сформирани в съответните общини. Това ни изправя пред критична ситуация в средата на пожароопасния сезон, заяви шефът на областната пожарна комисар Николай Вълчев на спешна среща, инициирана от него и областният управител Ирена Узунова. Едновременното възникване на много горски и полски пожари оголва градовете в областта откъм екипи и забавя отреагирането при градски пожари. „8 минутно забавяне при пожар в жилищна сграда би могло да бъде фатално“ даде пример комисар Вълчев.

Няма организация по охраняване на вече загасени огнища на горски пожари, дадоха пример огнеборците. Ако те не се охраняват, често пъти огънят се възобновява което отново привлича хора и ресурси на областната служба. А те биха могли да са необходими в този момент на друго място.

Пожарната получава помощ само в общините Свиленград и Тополовград. Другаде среща незаинтересованост дори в кметовете на села, които са застрашени от близки пожари.

Областният управител пък напомни че хасковска област е най-застрашена от пожари от цялата страна. Ирена Узунова предупреди че ще се търси лична отговорност при неспазване на координацията и допуснати заради това щети.

След дискусия в която взеха участие представители на различните ведомства се взе решение да се увеличат отговорностите на общината, където е възникнал пожара, в мобилизирането на общинските лесничейства и кметовете на селата. В момента ролята на общината напълно липсва при възникването на пожар през почивните дни, тъй като администрациите не работят.

Най-конкретното предложение е на селските кметове. Те предлагат материална стимулация на участниците в гасаческите групи. Вариантът е всички доброволни огнеборци да получават безвъзмездно по няколко кубика дърва.

Г.Христов

Междувемодствената среща в областна администрация взе решения
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини