От х:

Днес в x:

Засекретиха поръчка за половин милион. Преглед на регионалния печат

Засекретиха поръчка за половин милион, пише в анонс над главата в „Хасковска Марица” днес. Темата е вчерашното скандално решение на хасковската общинска комисия за търга за ремонт на улици в града и селата да не допуска журналисти при отваряне на офертите. От комисията се позоваха на Наредбата за провеждане на малки обществени поръчки, в която не пише дали представители на средствата за масова информация могат да присъстват при отварянето на пликовете. Това, което не казаха от комисията обаче беше, че в същата наредба пише черно на бяло, че при неуредени в нея въпроси се прилагат разпоредбите на закона за обществени поръчки. А първият, основополагащ принцип на този закон, е „публичност и прозрачност” ( чл. 2 ал. 1).

Но дори и да няма законово изискване при отваряне на офертите да присъстват медии, в това не би имало нищо лошо, освен ако администрацията не иска да скрие нещо. А когато става дума за харчене на публични средства - парите на гражданите, защото този половин милион лева е от общинския бюджет, най-нормалното е това да става пред очите на хората, от чийто джоб излизат.

Кметове се чудят как да осигурят дърва за селата, водещо заглавие на първа страница. След промените в закона за горите, които изискват сечта да се извършва от лицензирани фирми, жителите на селата може да останат без евтини дърва. Отделен въпрос е колко са евтини евтините дърва.

На Лютица създават първата средновековна банка, заглавие от втора страница. При разкопките в крепостта били открити множество монети, датирани в периода 11 – 14 в.

Грък погуби жена си на път за казино, акцент от трета страница. Темата е вчерашната свирепа катастрофа край Свиленград, в която загина възрастна жена.

Трети светофар заработи в Свиленград, друга новина от 3-та. Браво, браво.

Месечните помощи за бедни деца – срещу имунизационен паспорт, темата на 4 страница. Над 1000 семейства в областта разчитат на тези пари, сега ще трябва да доказват правото си да ги получават с бележка от джипито.

Жестоко прецакаха Боян с фотофиниша на 200 метра, акцент от спортната страница. Харманлийският гребец останал втори на световното за младежи в Германия, само с една хилядна зад бразилец, който грабнал медала.

Любителски запис засне НЛО над Хасково, водещо заглавие на 8 страница. Клипчето било качено в популярен сайт.

Карекин Карекинян с изложба и в Свиленград, друго заглавие от страницата. Доайенът на местните фотографи показва колекция от свои фотоси, запечатали региона в периода 1954-2010 година. Свиленград е третият град след Хасково и Харманли, където Каро показва изложбата си

Това бяха основните теми в днешния брой на „Хасковска Марица”.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини