От х:

Днес в x:

Критична опасност от пожари в Хасково, обявяват червен код

Областта пламна, жегите ще усложнят ситуацията

Критично е положението през тазгодишният пожарен сезон, предупреждават от областната противопожарна служба. Във връзка с очакваните високи температури до края на месеца, за цялата област е обявен "Код Червено"-най висока степен на опасност от пожари. На езика на огнеборците това означата, че е много вероятно възникването на бързо разпространяващи се, много силни пожари с въвличане на дървесните корони. Подобни пожари са трудни за овладяване. Действията по погасяване им са ограничени само по фланговете на пожара. За гасене са възможни само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите.

Ситуацията допълнително се усложнява и от силният и често пъти променлив вятър, характерен за рекордни горещини и сравнително резки температурни амплитуди. Другият утежняващ фактор е жътвата. Макар още да не е преполовена, вече са възникнали 17 пожара в житни масиви, почти колкото за целия период на миналогодишната жътва.

Само вчера, пламнаха два житни блока. Три коли на харманлийската служба гасяха 700 декара пшеница в късния следобед, в землищата на селата Браница и Коларово. Пожарът бе предизвикан от техническа неизправност в комбайн. Изгорели са 10 дка пшеница и 1000 бали слама. почти по същото време горя и нива на мъж от село Момково община Любимец. 5 дка пшеница бяха загубени, 55 дка спасени. Само вчера огнеборците от областната служба пожарна и аварийна безопасност гасяха повече от 20 пожара. Мнозинството са в сухи треви, но заради вятъра, почти винаги крият риск от разпространение.

Г.Христов

Огънят се разпространява бързо от вятъра

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини