От х:

Днес в x:

Кърджалийският окръжен съд осъди хасковския

Осъденият съд

Кържалийският окръжен съд осъди хасковския за неправилно постановена присъда. Куриозното решение е от 4 юни 2010 г., когато магистратите от съседния областен град осъждат хасковските си колеги на 3000 лева обезщетение за неимуществени вреди. Хасковската прокуратура също отнася присъда от 3 бона глоба заради незаконно обвинение. За разлика от съда, прокуратурата обжалва акта пред Пловдивския апелативен съд, който обаче потвърждава решението на кърджалийските съдии.

Присъдата, заради която е осъден самият окръжен съд, е постановена от нейния председател и допреди два дни кандидат за шеф на специализирания апелативен съд Росен Русев. За случая сигнализира адвокат Стоян Апостолов, бивш прокурор, сега защитник на осъдените в Хасково Спас Русев и Тенчо Димитров..

Причина за куриозните съдебни решения е случай от 2005 година. На 7 февруари година около 4, 30 часа на Капитан Андреево митничарите отклонили за инспекция микробус „Мерцедес” собственост на Тенчо Димитров. С него бил и Спас Русев. Двамата пътували за Турция. При проверката били намерени общо 490 флакона с газов спрей, който обвинението приема за нервно паралитичен газ. Двамата мъже заявили, че с флаконите се снабдили от столичния пазар в кв. „Илиянци”. Стойността на конфискуваната стока е за 2450 лв. Срещу тях започнало разследване, което приключило едва през 2007 година. Наказателното дело се гледало от председателя на окръжния съд Росен Русев. Присъдата е 1 година условно с 3 години изпитателен срок. Двамата трябва да платят и по 20 000 лв глоба. Спас Русев и Тенчо Димитров обжалвали пред апелативен съд Пловдив. В доводите си адвокатът на двамата заявил, че клиентите му са се сдобили съвсем легално със спрея и че дори имат издадена фактура. В жалбата се изтъква още, че спреят не подлежи на контрол или отчет от служба КОС на МВР. Тричленният съдебен състав в Пловдив не само отменя присъдата на колегите си в Хасково, а постановяват делото да се върне на окръжна прокуратура. Магистратите казват, че на подсъдимите са нарушени процесуалните им права. В мотивите си пловдивските правораздаватели пишат, че в обвинителния акт не е посочено веществото във флаконите, в кой закон или акт на Министерския съвет е определено като силно действащо или отровно, за да има наказателна отговорност. А това е довело до ограничаване на правата на подсъдимите, защото те не са научили в какво са обвинени. След като делото се върнало в държавното обвинение в Хасково, то било прекратено с прокурорски акт. Защото съдебно-химическата експертиза е категорична, че веществото не е нервнопаралитично.

Така на 4 март 2008 г прокуратурата прекратява делото срещу Спас Русев и Тенчо Димитров. Според адвокат Стоян Апостолов правораздавателните органи не са посочили очевидни неща – кое е веществото във флаконите, и според кой закон или нормативен акт се определя като отровно и незаконно.

Спас Русев завежда дело срещу прокуратурата на България и Окръжен съд Хасково по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Преписката е образувана във Върховния касационен съд, който разпределя делото в Кърджали.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини