От х:

Днес в x:

3 комбайна и 1 пожарна нагънаха рапицата

Комбайните почнаха рапицата

Ударно прибиране на рапицата в хасковско стартира фирма „Клас 95“. За ожънването на 3100 декара от маслодайната култура бяха мобилизирани 4 камиона, 3 комбайна и ...1 пожарна. Това не е класически автомобил, като този използван от огнеборците. Това е специализирана машина за гасене, която побира 3.5 тона вода. „Точно колкото истинските пожарни“ образно обясни морен земеделец.

Всъщност такова е изискването при жътвена кампания, обясни шефът на фирмата Тенчо Тенев. На три комбайна задължително трябва да има противопожарен автомобил.

Рапицата тази година ще удари рекорд и по добив и по цена. Заради използваните нови сортове и нов начин за наторяване, културата е дала повече плод, вместо да избуява на височина, похвали се съсобственикът Митко Желязков. Очаква се 250 кг добив на декар. Като цена-90 ст на килограм, а твърде вероятно и лев.

Пшеницата пък ще гони отличните за региона 400 кг от декар. Нормалното е със 100 кг по-малко. Земеделците се заканват че няма да продават под 30 ст на килограм, дори да трябва да държат зърното в складовете. Очакванията им са че цената ще скочи до и над 40-42 ст за килограм. Ако в България тази цена не бъде достигната, вероятно родното зърно ще отпраши за гръцко. Миналата година, голяма част от фермерите в региона изнесе реколтата зад граница, заради по-добрите цени.

Г.Христов

Жътвата е времето и на щъркелите. Десетки накацаха по блока

Добивът от рапицата е голям
Тенчо Тенев
Пожарната на земеделците от "Клас 95"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини