От х:

Днес в x:

Връщат лихвите на 550 майки от региона?

Стотици майки от хасковско дължат хиляди на държавата

550 майки от хасковски регион, които са получавали неправомерно помощи за отглеждане на дете и които бяха задължени да го върнат, ще се разминат с наказателните лихви към държавата. Те бяха 20% върху дължимата сума. Лихвите ще бъдат опростени на тези майки, които не са погасили задълженията си към държавата, а на тези които вече са го сторили, ще им върнат парите.

Това стана възможно след като финансовият министър Симеон Дянков анонсира днес, че са готови промените в Кодекса за социално осигуряване.

Предложението вече е входирано от депутати в Народното събрание. „Важи само за майки, до края на тази година и само за тази част на кодекса за социално осигуряване, за други няма да има такива възможности“, категоричен е вицепремиерът.

"Тази част" касае майките които са получавали неправомерно майчински, докато детето им е посещавало детско заведение, в случая ясла. За региона те са 550, изчисли шефът на НОИ Хасково Никола Мазгалов. Той обаче бил в отпуск и се извини, че нямал точна статистика, колко от тези 550 платили задълженията си и колко предстои да го направят.

Процедурата по връщането на парите ще се изясни след като законодателните промени станат факт.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини